El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va visitat ahir divendres els treballs d’intervenció arqueològica que la institució ha dut a terme al Castell de Montferrer i Castellbò, amb la participació de l’Ajuntament del municipi, i que han permès posar al descobert diverses troballes. Reñé va estar acompanyat, en la seva visita, dels diputats Josep Ramon Ibarz i Antoni Navinés; del responsable de Desenvolupament d’Infraestructures de la Diputació de Lleida, Ramon Lleonart, i de l’alcalde de Montferrer i Castellbò, Albert Màrquet.

En la seva visita a l’excavació, Reñé es va interessar pels resultats de la intervenció, que ha possibilitat la troballa de nombroses restes arqueològiques de gran valor històric, com ara tombes, fragments ceràmics i elements numismàtics, entre altres.

L’origen del castell de Castellbò data dels segles X-XI, tot i que la seva plenitud es va viure al segle XIII, quan va esdevenir un dels refugis càtars més importants d’aquesta orde perseguida fins a l’extinció en considerar-se una heretgia. En aquest sentit, tant per al municipi com per a la Diputació, aquest castell es considera un element patrimonial i turístic que posa en valor tot el passat càtar d’aquesta zona.

La seva destrucció va tenir lloc l’any 1513 i, a partir d’aquesta data, es va convertir en pedrera i només se’n van mantenir dempeus alguns murs de la banda occidental i septentrional, així com nombrosos retalls a la roca, testimoni dels murs i les estructures que s’hi recolzaven.

A mitjan segle XX, el castell de Castellbò va passar a ser propietat de la Diputació de Lleida. Els Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida –a través de la Secció d’Arqueologia i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò– han dut a terme una intervenció arqueològica que ha durat prop de tres mesos i que permetrà posar en valor bona part de les restes conservades de la vella fortalesa medieval de Castellbò.

Actualment, s’estan realitzant els estudis antropològics i analítics de les restes localitzades, que seran consolidades. Així mateix, s’està redactant un projecte que preveu poder posar aquestes restes a l’abast del visitant. Coincidint amb la celebració de la nova edició del Mercat Càtar, prevista per al segon diumenge d’agost, s’organitzaran visites guiades a l’excavació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada