altra frontera

Aquesta pel·lícula catalana a competició retrata un grup de refugiats d’una guerra ignota conformats per una mare, Hanna, (Ariadna Gil) i el seu fill, León, (Biel Montoro), a qui tot seguit s’hi afegeix una nena orfe, que travessen camins a la intempèrie buscant refugi en el camp d’acollida “Terra de Ningú”. Aquest campament tancat i aïllat del món, i que recorda l’estètica i el funcionament dels camps de concentració, no és altre cosa que un immens plató televisiu que retransmet la vida dels confinats en directe i els sotmet alhora a diverses proves d’expulsió o ascens de categoria per votació popular en consonància amb el funcionament dels reality shows que coneixem.

Els guanyadors tenen con a premi un permís de residència o un passaport que els pot regularitzar la seva precària situació d’estrangers indocumentats. Els perdedors són abocats de nou a la marginalitat i la indigència perquè s’espavilin com puguin. No cal dir que aquest film de caire especulatiu planteja una oportuna reflexió sobre la nostra societat a través dels límits de la tele-realitat televisiva, més coneguda com tele-escombraries, en què els propis concursants s’exposen a l’espectacle d’exhibir públicament la seva intimitat davant l’àvida mirada dels espectadors i, també, el tractament informatiu de la banalització del drama dels immigrants sense papers o els desplaçats de diferents conflictes armats.

Al debut cinematogràfic d’aquest director de videoclips i espots publicitaris d’origen brasiler i resident a Catalunya, André Cruz Shiraiwa, no li falta empenta i ganes alhora d’enfrontar-se a un cinema pràcticament inexplorat a casa nostra com és el de burxar i denunciar els excessos sensacionalistes de la informació en sintonia amb films futuristes com “El show de Truman” de Peter Weir o “Network” de Sidney Lumet. Una atractiva i qüestionadora proposta que està a punt de descompensar-se en el seu tram final al reforçar el costat més melodramàtic de la intrahistòria familiar fent emergir secrets amagats del passat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada