Festa de Sant Cristòfol arreu del Bisbat d’Urgell

Arreu de la Diòcesi d’Urgell, coincidint amb la festa litúrgica de Sant Cristòfol, s’ha dut a terme el 10 de juliol, la tradicional benedicció de vehicles, camions, bicicletes i mitjans de transport.

La tradició catòlica, el descriu com un gegant cananeu, que abans de la seva conversió al cristianisme ajudava els viatgers a travessar un perillós gual portant-los sobre els seus muscles; vivia sol al bosc de la vora i es deia Reprobus. Altres tradicions situen el lloc a Lícia.

La llegenda afirma que en una ocasió, va ajudar un xiquet a creuar el riu; sorprès pel pes de l’infant, major a cada pas que feia, el nen, que era Jesús, li va dir que era perquè portava sobre la seva esquena els pecats de tot el món, i després d’això va batejar el gegant i li va encomanar la prèdica.

El nom de Cristòfol (del grec Χριστόφορος, Christóforos, “portador de Crist”) li vindria d’aquest fet. La llegenda, considerada apòcrifa des d’antic, continua essent popular i per per haver portat el Nen Jesús, se’l reconeix com a sant patró dels xòfers i conductors.

Text i foto: Bisbat d’Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.