Férriz mostra els seus darrers treballs al públic andorrà i reclama més suport a la cultura

L’actor i director andorrà, Isak Férriz, mostrarà al públic andorrà, aquest dijous al vespre, tres curtmetratges en què ha participat: Veritas, Off i Alba. La projecció serà a les 20 hores als cinemes Illa Carlemany amb entrada gratuïta. Tot i que ha reconegut que li agradaria fer un llargmetratge ha posat de manifest les dificultats amb què es es troben els creadors, tant per produir cinema com teatre, i ha reclamat més suport a la cultura. Per ara, l’actor treballa per a la futura estrena de Somni a Barcelona, una obra de creació que és una ‘perversió’ del Somni d’una nit d’estiu, i que es podrà veure a Barcelona al febrer.

El Ministeri de Cultura ha organitzat, per a aquest dijous, una projecció de tres curtmetratges en què ha participat Isak Férriz. A partir de les 20 hores als cinemes Illa Carlemany es podran veure Veritas, Off i Alba. Veritas, de Juan Desafinado, dirigit per Jesús Llungueras i interpretat per Isak Férriz és un thriller d’acció. Off és un curt dirigit per Aimon Ninyerola i interpretat per l’actor andorrà i és un drama sense diàlegs sobre els desnonaments.

Alba és el curtmetratge escrit, dirigit i interpretat per Isak Férriz i que ha rebut diversos premis darrerament. Ja es va projectar a Andorra en el marc del Festival de joves creadors Ull Nu, on va rebre el premi a la millor obra de ficció i el premi del públic. Tal com explica Férriz, en aquesta ‘he fet més del que puc donar’, i el resultat és el cinema ‘que a mi m’agrada’. És un curt on ‘cada pla explica alguna cosa, i no està allà perquè sí’.

A Alba el director ha volgut transmetre la seva visió sobre ‘com ens enfrontem a la mort’. Opina que en la nostra societat es viu la mort com un fet dramàtic i que ‘hauríem d’apredre a conviure-hi, perquè tots ens hi trobarem’. Per això en el curtmetratge els dos personatges mostren les dues maneres de reaccionar a la mort d’un ésser estimat, la del qui intenta tirar endavant i la del qui s’enfonsa i arrossega també a l’altre. Segons Férriz no es cinema difícil, és una tragèdia disfressada de thriller.

Actualment Férriz treballa a Barcelona preparant Somni, una obra dirigida per Mercè Vila Godoy, que està basada en el Somni d’una nit d’estiu, de William Shakespeare. Segons Férriz és una perversió de l’obra, amb la mateixa història i la mateixa estructura però amb els diàlegs, problemes i situacions amb què es troben les companyies d’ara.

Els següents projectes, tot i que Férriz assegura que té moltes coses en ment, no estan definits. La idea de fer un llargmetratge l’atrau, i explica que ja té el text, però les dificultats econòmiques per produir, ja sigui a nivell cinematogràfic o teatral frenen molts projectes actualment. Férriz ha explicat que per fer una pel·lícula avui en dia hi ha poques opcions perquè gairebé no hi ha subvencions de l’Estat, i els altres recursos com fer una cooperativa o acords són complicats.

De fet, Férriz ha parlat de les dificultats que hi ha en general en el món de la cultura, i referint-se especialment al cas andorrà, amb la situació de l’Escena Nacional d’Andorra, ha opinat que ‘només cal observar els resultats’. Ha felicitat l’ENA, amb Ester Nadal al capdavant, per haver aconseguit donar projecció a actors andorrans i haver obert la sala de les Fontetes, i ha opinat que no es pot deixar de banda la cultura. Férriz ha afegit que ‘tot el que sigui produir cultura val la pena, i si ho veuen els polítics bé, sinó ho haurem de fer pel nostre compte’.

TOTES LES NOTÍCIES