FEDA preveu invertir 230 M€ en els propers 10 anys comptant amb capital privat

molesEl director general de FEDA, Albert Moles, ha informat aquest dimecres durant el tradicional dinar de Nadal que l’empresa té previst invertir 230 milions d’euros en els propers 10 anys per assolir els objectius del Llibre blanc de l’energia. D’aquests, 142 milions es destinaran al desenvolupament de planes de generació a Andorra i s’espera que la meitat del cost pugui ser assumit per inversions privades. En aquest sentit, Moles ha indicat que per aconseguir aquesta aportació cal crear el marc legal escaient. El director de l’entitat ha recordat l’augment de l’1,5% de les tarifes elèctriques previst en el pressupost del 2014 però ha assegurat que la repercussió directa per als consumidors serà ‘poca’. A més, ha donat algunes dades sobre el comportament del consum i la producció durant el 2013, com ara la disminució de l’1,7% del consum de l’energia elèctrica, l’increment del 32% de la producció d’energia hidràulica o el nivell de satisfacció dels clients, entre altres.

En els propers deu anys i seguint les recomanacions establertes en el Llibre blanc de l’energia, FEDA preveu invertir 230 milions d’euros; la part més important en el desenvolupament de centrals de producció com la planta de cogeneració de Soldeu o la central de la Comella, entre altres instal·lacions de xarxes de calor i minicentrals hidràuliques. Aquestes suposarien una partida de 142 milions d’euros, dels quals s’espera que aproximadament la meitat puguin ser assumits per inversions privades.

També es destinaran 67 milions d’euros a l’ampliació de la xarxa de transport, reforçant la connexió amb Espanya i acabant, en principi l’any vinent, el que queda al Pas de la Casa per arribar a França, segons ha explicat el director de la parapública, Albert Moles. A més, es preveu una inversió d’uns dos milions d’euros per any en la distribució ‘per seguir el creixement de la demanda dels propers anys’, ha exposat. Segons FEDA, amb aquestes inversions es passaria d’un marge nul a més d’un 38% en els propers deu anys per assegurar el subministrament.

Per últim, FEDA contempla actuacions en àmbits com la generació distribuïda o l’eficiència energètica amb accions com els aïllaments o la rehabilitació per un valor d’uns 700.000 euros.

Amb aquestes accions es pretén reduir la dependència energètica que suposa un 8,2% de la balança comercial d’Andorra i que, segons Moles, s’ha duplicat en els darrers anys per l’augment del preu de l’energia dels mercats veïns. La previsió és poder passar del 7% de generació local d’electricitat al 33% el 2022.

Un altre aspecte que vol millorar aquest cicle d’inversions són les emissions de gasos a l’atmosfera, que es reduirien un 8,2%, gràcies a la incorporació d’energia ‘verda’ i a la substitució del gasoil. Alhora també permetria diversificar les fonts d’energia, reduint l’ús del gasoil d’un 48 a un 33% i de la importació d’electricitat d’un 44 a un 37%.

Entre els objectius de FEDA hi ha també mantenir el diferencial de preus per assegurar la competitivitat i la dinamització de l’economia andorrana amb aquestes inversions.

Precisament, pel que fa al diferencial de preus, Moles ha indicat que el pressupost del 2014 preveu un augment del preu de l’electricitat de l’1,5%, una xifra que ha estat aprovada aquest dimecres pel Consell de Ministres. Amb tot, el director general de FEDA ha assegurat que l’impacte sobre el consumidor serà poc.

Menys consum i més producció

FEDA ha aprofitat el dinar de Nadal per donar algunes dades d’aquest 2013. En primer lloc, el consum serà de 584 gigawatts per hora (GWh), un 1,7% menys que el 2012. Moles ha explicat aquest fet es deu a la disminució de la demanda d’energia per fabricar neu amb canons i per l’estiu relativament fred d’aquest any. A més, ha reconegut que és una mostra de la baixada del consum i de l’economia en general.

D’altra banda, la producció hidràulica esperada serà d’uns 103 GWh, un 32% més que el 2012. El motiu, segons el responsable de l’empresa, es troba també en les fortes nevades de l’hivern passat i les intenses precipitacions dels mesos de juny i juliol que han propiciat que hi hagi un gran volum d’aigua durant la primavera.

La producció total d’energia elèctrica hauria crescut un 23% respecte el 2012, fins als 115 GWh, el que suposa el 19% del consum total. Per contra, l’energia importada serà d’uns 470 GWh, un 7% menys que l’any passat per l’augment de la producció i la reducció del consum.

TOTES LES NOTÍCIES