FEDA acull una exposició de trenta dibuixos per conscienciar sobre el canvi climàtic

“I per tant, s’escalfa”, explica Galileu amb l’ajuda d’un globus terraqüi a una multitud dividida entre climatòlegs i climacèptics. La caricatura, dibuixada per Jean Plantu, és una de les trenta de l’exposició ‘Ça chauffe por la planète – Trenta dibuixos de premsa com a crit d’alarma’, istal·lada al Museu de l’Electricitat de FEDA fins al 31 de juliol. Una selecció de les obres dels artistes que formen part de l’associació Cartooning for Peace, que engloba a 184 caricaturistes de 64 països i que utilitzen el dibuix com a idioma universal per promoure la llibertat d’expressió, els drets de les persones i el respecte entre diferents cultures i creences.

Els organitzacions de la mostra estan d’acord en què els missatges poden semblar difícils de pair per als visitants però, de la mà del dibuix, es tornen més accessibles al públic, indistintament de l’edat, l’origen o els coneixements que acumulin. Un recorregut que comença parlant de la contaminació, continuant pel canvi climàtic i l’amenaça de la biodiversitat i que acaba amb les preocupacions agroalimentàries i la seva repercussió en la salut.

“Sentim que hi ha una responsabilitat en els propers anys per prendre certes decisions”, ha afirmat Plantu, president de l’associació. Tot i que no s’atreveix a dir quines són les respostes per acabar amb el problema, “tinc el sentiment que el planeta està en perill”. Per això, tant ell com la resta de dibuixants creuen necessari plantejar aquestes qüestions. “Molestant però sense humiliar a ningú”, ha conclòs, respectant en tot moment les opinions que els altres.

L’ambaixada de França ha estat la impulsora de l’exposició. “La idea va sorgir a finals de març, quan vaig escoltar una entrevista a Plantu a la ràdio”, ha explicat l’ambaixadora Jocelyne Caballero. Al sentir-lo parlar amb convicció sobre la sostenibilitat del planeta, i aprofitant els lligams de França amb el Principat en el compromís de lluita contra el canvi climàtic, l’ambaixada va iniciar els contactes amb el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i amb FEDA per organitzar l’exposició. “És la primera vegada que s’exposa a Andorra”, però l’equip de Caballero té la intenció de fer-la circular per ciutats properes com són Tolosa, la regió d’Occitània i els instituts francesos establerts a Espanya.

Per a la ministra Sílvia Calvó, l’exposició és una iniciativa més per conscienciar a la població andorrana, però al seu parer s’ha de continuar conscienciant perquè “tots som responsables i tots hem de participar a progressar en la millora del nostre entorn i del medi ambient”. Calvó ha recordat que “un entorn de muntanya és un entorn fràgil”, on és necessari preservar la biodiversitat perquè “el desenvolupament econòmic afecta el nostre entorn” i espera que les imatges interpel·lin a la ciutadania i als escolars que visitaran l’exposició de les problemàtiques ambientals.