Farmacèutics i ortopèdies alerten que no podran sufragar el cost de la recepta electrònica

farmaciaEl Ministeri de Salut ha fet públic l’informe del procés participatiu per a l’adopció del Pla de Salut 2020, on figuren els comentaris que han aportat particulars, associacions i col·legis professionals. Un dels punts destacats dels comentaris rebuts és l’alerta, tant per part del col·lectiu d’ortopèdies com del Col·legi de Farmacèutics, del cost que els pot suposar la implantació de la futura recepta electrònica. D’altra banda, el col·lectiu de farmacèutics també posa de manifest la seva preocupació per la difícil situació econòmica que travessen, i demanen disposar d’una planificació farmacèutica per evitar un desabastament de medicaments a la població. 

El Pla de Salut 2020 ha rebut un total de 241 observacions, tant de particulars com de diferents col·legis professionals, associacions i institucions. Segons l’informe, de les observacions aportades se’n desprèn que els diferents agents advoquen perquè des del Govern es reguli definitivament el sistema, defineixi la cartera de serveis i la seva planificació, i es regulin els respectius exercicis professionals. 

En concret, pel que fa al Col·legi de Farmacèutics, el col·lectiu reclama una planificació farmacèutica que limiti i estructuri el sector per evitar un “increment desmesurat de competència i per tant una limitació econòmica de les farmàcies per mantenir un estoc adequat per a la població”. Segons els professionals, això donarà lloc a un “desabastament de medicaments a la població”, ja que les farmàcies hauran de seleccionar quins productes tenen en estoc que li assegurin la supervivència. Des del Ministeri s’assegura però que el seu objectiu és assegurar el proveïment dels medicaments necessaris per a la població, que aquest abastament està assegurat i que s’aposta per continuar donant llibertat d’establiment a les farmàcies.

Pel que fa a la implantació de la recepta electrònica, tot i donar suport a la iniciativa, els farmacèutics alerten que no es veuen capacitats per assumir les despeses que es derivaran de la implantació a causa de la “delicada situació econòmica” que viu el sector. També el sector de les botigues ortopèdiques lamenten la impossibilitat de fer front a un canvi informàtic per implementar aquest canvi a causa de les seves limitades capacitats econòmiques. En resposta, la Comissió de Seguiment i Valoració indica que aquesta nova eina permetrà un estalvi de la despesa rellevant, i avança que el cost del software anirà a càrrec del sistema, mentre que el hardware serà a càrrec dels proveïdors.

Finalment, els farmacèutics alerten que molts dels pacients de la prova pilot de la diabetis han abandonat el seguiment a causa de la manca d’agilitat en el pagament i per l'”embolic burocràtic” que suposava per tots els agents implicats, i reclamen millores en aquest aspecte. Per aquest motiu, la Comissió de Seguiment i Valoració reconeix ser coneixedora dels problemes i promet reduir la càrrega administrativa de cara a les noves proves pilot que s’implementaran. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES