Cada 21 de setembre se celebra el Dia Mundial d’Alzheimer, malaltia que afecta actualment gairebé 800.000 persones a Espanya. Se’n desconeixen l’origen i les causes, es diagnostica tard i no existeix cap tipus de medicació que endarrereixi o freni el seu curs, ja que els medicaments assajats fins ara han fracassat.

“Si fóssim capaços d’endarrerir cinc anys l’inici dels símptomes, el número de persones malaltes es reduiria gairebé a la meitat”, explica el Dr. Jordi Camí, director general de la Fundació, per això “necessitem estudiar què passa al nostre cervell abans que l’Alzheimer es manifesti i que els danys siguin irreversibles”.

Des de la Fundació promouen diversos programes de recerca i estudis per a la prevenció de l’Alzheimer. D’entre ells destaca l’Estudi Alfa,en el que participen2.743 voluntaris adults sans amb l’objectiu derecollir informació que permeti identificar biomarcadors i factors de risc per dissenyar estratègies de prevenció d’aquesta malaltia, i l’estudi europeuEPAD percomençar a testar fàrmacs que actuïn en els estadis inicials de la malaltia de l’Alzheimer per evitar o alentir l’aparició dels símptomes.

Compten també amb un Programa de Grups Terapèutics per a cuidadors en el que duen a terme sessions de teràpia grupal amb cuidadors de malalts amb Alzheimer amb l’objectiu de dotar-los d’eines que millorin la seva qualitat de vida.

Tots aquests programes juntament amb les noves instal·lacions on està ubicada la Fundació, fan que el BarcelonaBetaBrainResearchCenterde la Fundació Pasqual Maragall se situï en un dels centres de referència pioner a nivell estatal i internacional en recerca clínica per a la prevenció de la malaltia d’Alzheimer.

Per tal de donar suport al projecte de la Fundació Pasqual Maragall en la seva tasca d’investigació, detecció i prevenció en la malaltia de l’Alzheimer, i el Museu del Tabac aporten la seva col·laboració en una exposició solidària que s’inaugurarà el proper 28 de setembre, al Museu del Tabac, antiga fàbrica Reig. Les més de 40 obres exposades de pintors de renom, que estaran exposades i a la venda del 28 de setembre al 16 d’octubre, pertanyen a la col·lecció privada de la Fundació. La recaptació de la venda d’aquestes obres es destinarà a ajudar a la Fundació en la seva tasca d’investigació.

A més, coincidint amb l’exposició, tindrà lloc al mateix Museu del Tabac a les 19 h, la conferència “Posa el cor per cuidar el teu cervell” a càrrec de Nina Gramunt, neuropsicòloga experta en envelliment actiu, i Cristina Maragall, portaveu de la Fundació, que parlaran sobre la influència que té la manera en què envellim en la resistència del nostre cervell a la neurodegeneració i recomanacions per a la prevenció.

La Fundació Pasqual Maragall ja ha col·laborat anteriorment en una altra conferència sobre l’Alzheimer seguint el mateix format de conversa la qual es va celebrar a la seu d’Andbank. En aquella ocasió, els ponents van ser Cristina Maragall i el Dr. Josep Camí, Director general de la Fundació Pasqual Maragall, a més del director de la RTVA Xavier Mujal, els quals van conversar sobre la investigació de la malaltia, el desconeixement sobre les causes i origen, la detecció precoç i la seva prevenció, tant pel que fa al malalt com per l’entorn familiar.

En aquesta ocasió, el Museu del Tabac s’afegeix a la col·laboració amb la Fundació Pasqual Maragall cedint la sala per l’exposició de les obres.

També, i amb motiu del dia mundial d’Alzheimer, l’associació andorrana per la malaltia d’Alzheimer celebrarà una jornada de portes obertes per tal de donar a conèixer l‘associació, els seus objectius i les seves actuacions al país. La jornada tindrà lloc a la seu de l’associació a Prada Casadet, núm. 2, locals C-D, Andorra la Vella, de les 17 h a les 21 h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada