expo-carreteraLa plaça de les Monges de la Seu d’Urgell acull des d’avui i fins l’1 de febrer l’exposició de carrer ‘100 anys de la carretera la Seu d’Urgell-Andorra la Vella (1913-2013)’ que commemora el centenari d’aquesta important via de comunicació entre la capital de l’Alt Urgell i el Principat d’Andorra.

Aquest passat 2013 s’ha complert un segle des que la Seu d’Urgell i Andorra van quedar comunicades per carretera. Els governs espanyol i andorrà van decidir commemorar aquesta efemèride, que va suposar un punt d’inflexió en la història de les relacions entre tots dos països. I ho van fer amb dos projectes divulgatius: amb un llibre il·lustrat i amb aquesta exposició a l’aire lliure, que n’és un extracte.

‘100 anys de la carretera la Seu d’Urgell-Andorra la Vella’

A la part frontal de la mostra hi trobareu una ortofoto gegant dels vint i escaig quilòmetres que separen les capitals de l’Alt Urgell i d’Andorra, en la qual s’hi han marcat, de colors diferents, el traçat original de la carretera i el traçat actual. Aquesta superposició evidencia clarament la millora de la via en aquest segle de vida; prou que ho saben i ho agraeixen els milers d’usuaris que la fan servir diàriament.

Al dors hi ha la informació històrica: com eren la Seu i Andorra a principis del segle XX; el llarg procés de gestació de la carretera, amb més d’una dècada de gestions; els actes d’inauguració, l’agost de 1913, durant la visita al Principat del copríncep Joan Benlloch; una pinzellada de com la carretera ha estat, des de llavors, la porta d’entrada de la majoria dels canvis a la societat andorrana, en especial del turisme; i finalment les remodelacions de les últimes dècades, que l’han convertida en una moderna i equipada via de comunicació.

La carretera, N-145 a la banda espanyola, CG-1 a la banda andorrana, és part de la vida quotidiana dels ciutadans de costat de la frontera. Tot i els avanços tecnològics que permeten connectar-se virtualment amb la resta del món, la carretera continua sent, de moment, el principal nexe d’unió físic, tangible, real entre l’Alt Urgell i Andorra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada