Experts en les festes del foc comparteixen coneixement al Simposi internacional de focs festius

Aquest divendres a la tarda s’ha inaugurat el quart Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània. Fins diumenge experts en la matèria parlaran al voltant de les simbologies i els rituals al voltant del foc.

Andorra la Vella pren el relleu de Gandia en l’organització del simposi que es desenvolupa al Centre de Congressos de la capital. Per davant, conferències diverses, per exemple sobre la necessitat de salvaguardar les festes del foc dels solsticis al Pirineu o la que ha servit d’obertura sobre les bases per a la preservació i difusió de les falles d’Andorra.

La Mediterrània és, en conjunt, un espai geogràfic on històricament el foc ha tingut una presència constant des de temps remots. L’objectiu ara és “donar la rellevància i la importància que tenen a les festes del foc i que la gent experta o que hi treballa pugui fer una transmissió del coneixement”, explica des de la Taula Nacional de Fallaires de les Valls d’Andorra Albert Roig.

Des del ministeri de Cultura no s’ha deixat passar l’ocasió per reivindicar el paper que Andorra ha tingut en el reconeixement internacional de les falles. “La UNESCO reconeix la participació i l’impuls multilateral que es pot fer des de diferents països per un mateix projecte. Andorra i el Govern van ser molt sensibles a aquesta importància al fet que siguin diferents països els que li donen suport i per tant sabíem que era una eina necessària pel reconeixement”, ha insistit la ministra Sílvia Riva.

Els documentals sobre les festes del foc en diversos indrets completaran aquesta jornada inaugural. El simposi s’acompanya de quatre exposicions.