Experimentant les matemàtiques: una nova proposta de la SAC a la Llacuna

El passat dimecres 23 i dins el XXIè Cicle de Conferències, la SAC va presentar el tema “Experimentant les matemàtiques” . Una aportació que ha comptat amb el suport de la “Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO”, el Govern i el Comú d’Andorra la Vella, respectivament.

La conferència integrada per dos ponents d’exepció, en primer lloc el llicenciat i doctorat en Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, Sr. Armengol Gasull,  i a la segona part el també llicenciat i doctorant Gregori Guasp Balaguer, el qual és també investigador en Geometria Diferencial.

El Dr. Armengol Gasull va presentar el programa MAT2, introduint-nos al món de les matemàtiques virtuals així com als diferents projectes que s’estan desenvolupant en l’entorn de l’experimentació matemàtica. Va parlar dels anomenats “Dissabtes transfroterers de les matemàtiques a l’Alt Empordà”, de l’exposició virtual de “Matemàtiques experimentals”, “Les matemàtiques, molt més que una ciencia”, etc.

“Els dissabtes de matemàtiques” inclouen un taller amb ordinadors per facilitar experimentacions que al medi natural serien dificils de realizar ja que hi ha casos en alguns insectes de la família dels espiadimonis, en que els ous tarden anys en madurar. També va parlar del Teorema de Pitàgores. Una altre interessant aportació ha estat la creació d’una mena de “punts de llibre” que contenent experiments matemàtics amb cert nivell de dificultat.

sac

Es va centrar en un dels temes dels “Dissabtes de Matemàtiques: sobre l’infinit”. En aquest taller es van tractar els fractals. L’expert va començar per la definició de “l’infinit” tan en el llenguatge col·loquial com en el llenguatge matemàtic. Va explicar l’aportació de Jhon Vallis (1617- 1703), el matemàtic anglès que va crear la simbologia que representa l’“infinit” i que actualmente s’expressa com l’última lletra de l’alfabet grec.

Casi un segle més tard,  Leonhard Eulen (1707 – 1783) va establir entre altres teories,  que “la suma de l’infinit no és commutativa”. Euler és el matemàtic i també físic més prolífic de tots els temps. Autor del “calcul de probabilitats”, entre altres coses va implantar el “diagrama de conjunts”. En una altra línia destaca la seva aportació a la teoría musical. El seu tractat musical editat l’any 1739, porta el títol de “ Tentamen novae theoriae musical). Tanmateix va realitzar nombrosos estudis sobre geometria i algebra, etc.

El conferenciant i matemàtic Armengol Gasull, que és autor de més d’un centenar de treballs d’investigació, també va parlar abastament de les probabilitats i la estadística. Armengol Gasull actualment edita el Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques i la revista “Qualitative Theory of Dynamical Systems” i és coeditor de la revista electrónica divulgativa “Materials Matemàtics MAT2”.   

Ja a la segona part de l’interessant xerrada, el Dr. Gregori Guasp i Balaguer, com hem dit abans investigador en “geometria diferencial”, va aprofundir en les matemàtiques experimentals, fent referència als materials interactius dels que actualment hom disposa tant per l’alumnat com per al professorat d’aquesta disciplina.

Gregori Guasp va exposar les possibilitats del Triangle de Blaise Pascal ( 1623 – 1662) basant-se en els nombres enters, infinits i simètrics, on l’estructura fractal permet una ingent quantitat d’opcions matemàtiques, alhora experimentals i que inclouen elements fractals extrets de la natura com algunes plantes, rames, fulles, etc.

L’especialista en temes de “Geometria Diferencial”, actualmente es dedica a la divulgació de les matemàtiques des de la Revista MATerials MATemàtics i alhora a la recerca de la metodologia d’utilització de les eines de càlcul simbòlic i de geometría interactiva. El seu objectiu es aplicar aquests coneixements en l’ensenyament i en l’aprenentatge de les matemàtiques. Un noble projecte i una doble aportació de dos estudiosos del saber, que una vegada més la SAC ens ha apropat a proximitat al Centre Cultural de la Llacuna d’Andorra la Vella.

La propera cita serà per el pròxim dijous dia 1 d’Octubre, a la Biblioteca Nacional, a les 20 hores.  La SAC ha programat una nova conferència titulada “1933: L’any de la revolucio? (Una sorprenent revisió d’un mite)”. Anirà  a càrrec de l’Historiador alemany Gerhard Lang. Lang entre altres, és l’autor d’una tesi sobre els últims dos-cents anys del Coprincipat d’Andorra.

 

TOTES LES NOTÍCIES