Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana de l’Alt Urgell han fet un balanç molt positiu de l’Aplec Independentista al Pirineu, que s’ha celebrat al llarg d’aquest diumenge al Parc del Valira. Centenars de persones van passar al llarg del dia pel recinte, que també va permetre veure a la Seu la fira itinerant Estelània.

Prop de 150 persones van participar al dinar popular, que va esgotar totes les places disponibles. Prèviament, un nombre semblant de persones va pujar fins a la Torre Solsona per a la hissada de la bandera, a càrrec del col·lectiu Bombers per la Independència, i la lectura del manifest, que va fer la cantant Núria Feliu. El text defensa la necessitat d’un Estat propi per l’ofec econòmic que pateix des de fa anys Catalunya i pel fet que, malgrat tots els atacs soferts al llarg de la història, el poble català manté més viva que mai la identitat, la llengua i la cultura.

L’historiador Lluís Obiols va recordar als assistents la importància històrica de Castellciutat en la Guerra de Successió, ja que, sota el comandament de Josep Moragues, va ser un dels últims feus de resistència a les tropes borbòniques, juntament amb Barcelona i Cardona.

Estelània

La fira Estelània va permetre constatar que l’augment del sobiranisme s’ha traduït en l’aparició de tota mena de productes de temàtica independentista, que ara s’exposen de manera itinerant en diferents ciutats. Els organitzadors, Núria Pedro i Jordi Garcia, subratllaven el fet que aquest sentitment fins i tot s’ha convertit en una oportunitat per a joves emprenedors per superar l’actual crisi.

Entre els productes exposats n’hi havia de tota mena, com ara fundes de casc, sabatilles, coixins, mapes antics, el DNI català, polseres, mosaics i xancletes. Un dels més originals és la Corbata Catalana, que està promovent amb èxit l’urgellenc Pep Rocasalves.

A més a més, s’hi va presentar unes noves samarretes i adhesius creats des de la Seu, en què el porc senglar, la lletera i la Catedral hi apareixen com a imatges identificatives i es fusionen amb l’estelada.

Escola en Català

L’aplec va acollir un estand de l’associació Escola en Català, en defensa del sistema educatiu propi i de la immersió lingüística, i de la campanya ‘Signa un vot per la independència’, que recull suports per demostrar la necessitat d’un referèndum. La jornada es va cloure amb la música i l’humor del cantant Quim Vila i amb una encesa d’espelmes amb la forma de l’estelada.