Evita els efectes estètics de l’ús del telèfon mòbil: el ‘Coll de text’

Tots anem enganxats al nostre telèfon mòbil. S’ha convertit en una extensió del nostre braç i sembla que estigui enganxat constantment a la nostra mà. Aquest nou hàbit, que ens obliga a baixar el cap, arquejant el coll, té conseqüències estètiques, per no parlar de les socials que comporta. Qui no ha vist –o protagonitzat– una taula en la qual sopen quatre amics, pendents del seu telèfon mòbil i sense intercanviar paraules? Estem parlant del ‘Coll de text’ (text neck) i aquí t’expliquem com evitar-ho, de la mà de Sanis Natura.

A nivell corporal l’ús del mòbil ens produeix el que es coneix com a “Coll de text”, una mala postura que fa que la nostra columna arribi a suportar entre 15 i 30 kg més de pressió sobre la regió lumbar. Això és pel fet que no es manté el coll en un angle correcte, és a dir, que inclinem el cap cap endavant per a marcar un número de telèfon o per a llegir missatges o escriure’ls, i segons l’angle d’inclinació la força de pressió augmenta. A 15° d’inclinació 12 kg, a 30° 18 kg a 45° 22 kg i a 60° 27 kg. Estem sobrecarregant els músculs del coll (trapezis, escalens, esplenis, esternoclidomastoidals…).

Aquestes són les zones afectades pel ‘Coll de text’

Amb el coll inclinat cap avall durant un cert temps es produeixen estiraments anormals del teixit espinal, la qual cosa implicaria compressió d’un nervi, hèrnies de disc, rigidesa i dolor de coll i espatlles, maldecaps, parestèsies en braços i mans, etc.

Quan mirem la pantalla del mòbil els nostres ulls també es fatiguen, ens inclinem a veure lletres que són molt petites i pot danyar-nos la visió, perquè forcem els nostres ulls. La lluentor i color de les pantalles dels mòbils és molt intens i això també ens afecta nivell visual.

També afecta a la nostra “papada”; l’estem incrementant cada vegada que inclinem el nostre coll cap endavant, l’estem pressionant de manera inadequada i per tant, afavorim el seu desenvolupament.

Quant als pòmuls, sostenir el mòbil entre l’espatlla i la cara produeix una elongació dels músculs del coll del costat contrari al que utilitzem el mòbil i un escurçament dels músculs en el costat en què estem realitzant força per a sostenir-lo, així mateix podríem tenir problemes amb els músculs de la masticació (Temporal, Masseter, Pterigoidal intern i extern) del costat en què sostenim el telèfon mòbil, ja que els tenim sotmesos a pressió excessiva que produeix tensió neuromuscular de l’articulació Temporomandibular.

Així pots prevenir el ‘Coll de Text’

– Mantenir el coll en posició neutral, relaxat i alineat amb la columna i espatlles.
– Mou els ulls per a mirar o escriure en la pantalla del mòbil. Augmenta la grandària de les lletres.
– En escriure un missatge sustenta el mòbil a la mateixa altura dels teus ulls, aquests protegeix el teu coll i les teves nines.
– Pren-te un descans cada 15 minuts que estiguis amb el teu mòbil. Mira a dalt, a baix, dreta, esquerra i relaxa els teus ulls
– Practica el ioga facial. Aquest t’aportarà tonificació i relaxació muscular, una millora en la irrigació sanguínia i oxigenació dels teixits i propiciarà trets més serens, relaxats, millorant la pell i les seves expressions.

TOTES LES NOTÍCIES