ajuts-recercaEl Govern d’Andorra ha fet públics aquest dimarts els ajuts que ha atorgat a projectes de recerca de temàtica andorrana. Els investigadors Valentí Gual, Marc Font i Xavier Planas han rebut les beques Cebrià Baraut, Lídia Armengol i de temàtica genèrica, respectivament, per estudis sobre l’evolució demogràfica del país durant l’època moderna, les prioritats de defensa del territori segons el risc d’incendi forestal i els topònims preromans a Andorra. Els projectes poden tenir una durada màxima de dos anys i la dotació global és de 23.500 euros, segons ha explicat la responsable d’ensenyament superior i recerca, Meritxell Gallo.

Per segona vegada, el Govern d’Andorra ha convocat de forma conjunta les ajudes per a projectes de recerca de temàtica andorrana que engloben les modalitats Lídia Armengol, per a recerques lingüístiques i sociolingüístiques sobre la llengua catalana a Andorra; Cebrià Baraut, per als estudis que utilitzen com a base el fons documental de l’Arxiu Nacional d’Andorra; i les beques de temàtica genèrica sobre la realitat andorrana.

El Ministeri de Cultura i el d’Educació i Joventut han reconegut en la primera categoria el projecte de Xavier Planas d’Anàlisi fisiogràfica de topònims andorrans d’arrel preromànica. Planas ha explicat que s’analitzen diversos topònims no només des del punt de vista històric o lingüístic sinó que inclouen una ‘nova via’ amb noves fonts i disciplines com la geologia, la lingüística occitana, basca o navarresa, entre altres. Es tracta, ha dit, d’extreure ‘noves dades per millorar el coneixement en l’àmbit lingüístic’ i l’objectiu és poder elaborar un ’embrió’ del que podria ser un diccionari de topònims andorrans.

Pel que fa a l’ajut Cebrià Baraut, el Govern ha atorgat la beca a l’historiador Valentí Gual per l’Estudi demogràfic de l’Andorra moderna que tracta l’evolució demogràfica de la població amb aspectes com els naixements, els matrimonis i les defuncions i fa una ‘reconstrucció de famílies’. L’estudi vol permetre establir els canvis en l’edat de matrimoni o de tenir fills, descendència mitjana, la taxa de mortalitat infantil i juvenil i l’evolució d’aquests i altres aspectes al llarg de l’edat moderna i contemporània.

Per últim, l’investigador Marc Font ha rebut l’ajut de temàtica genèrica pel Mapa de prioritats de defensa del paisatge forestal envers dels incendis. L’estudi permet elaborar un mapa, de moment de la parròquia de Sant Julià però extrapolable a altres zones, en què s’estableix el risc històric, el risc potencial que es produeixi un incendi, el risc de danys potencials que es produirien en cas d’un foc forestal i l’índex de perill potencial de diversos punts de la parròquia. Amb això, Font estableix un ‘mapa de primeres necessitats’ que amb un índex de dificultat d’extinció de les diferents zones permet elaborar un ‘mapa de prioritats de defensa’ de Sant Julià.

Com ha destacat el becat, aquest mapa ajuda, entre altres, a planificar els treballs d’extinció i la gestió forestal, millorar l’eficiència de les inversions públiques en l’àmbit de prevenció i extinció d’incendis o prioritzar el grau d’exigència en la defensa de diferents punts del territori. Encara que, segons una enquesta del CRES del 2005, la societat andorrana no veia el risc d’incendi com a risc important, Font apunta que el risc ha crescut en els darrers anys i és el moment ‘d’anticipar-se als esdeveniments i minimitzar els riscos’.

Els projectes, com ha apuntat la directora del Departament d’Ensenyament Superior i Recerca, Meritxell Gallo, han de tenir una durada màxima de dos anys i compten amb una dotació global de 23.500 euros.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada