Estrasburg jutjarà aquest mes el cas del ginecòleg andorrà Gerard Gouarré

estrasburg 1

El Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg jutjarà aquest abril el cas del ginecòleg andorrà condemnat a 5 anys de presó i a la prohibició permanent d’exercir a Andorra per tres delictes d’abús sexual. Gerard Gouarré va portar el cas a Estrasburg el 2010 després d’esgotar la via legal andorrana al·legant que no havia tingut dret a un judici just i al dret al treball.

La Gran Cambra del Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg jutjarà el cas el 21 d’abril després d’haver-lo admès a tràmit i haver-ne demanat més informació.

El cas es jutja a Estrasburg anys després que el ginecòleg fes la demanda i després d´haver esgotat les vies legals andorranes. La demanda de Gerard Gouarré es basa en dos articles de la convenció dels drets humans. En les apel·lacions als tribunals andorrans, Gouarré es queixava de la prohibició permanent de l´exercici de la seva professió a Andorra.

Al·legava que amb l´entrada en vigor del nou codi penal el 2005 es podria haver revisat aquesta darrera qüestió, fet que va ser desestimat tant pel Superior com pel Constitucional. Per això creu que no ha tingut dret a un judici just i al dret al treball.

La primera sentència és del 17 de desembre del 1999. El Tribunal de Corts va condemnar el ginecòleg Gerard Gouarré a 5 anys de presó, a més de prohibir-li de manera permanent l´exercici de la professió a Andorra per tres delictes d´abús sexual. Un judici que es va veure confirmat el 2000 després de l’apel·lació.

Poc després la defensa de Gouarré va presentar un recurs de revisió tenint en compte les disposicions del codi penal del 2005. Aquestes disposicions indicaven que la durada de les penes accessòries no poden en cap cas ser superiors a la pena principal que en el cas de Gouarré va ser de 5 anys de presó.

El Superior va desestimar aquest recurs al·legant que aquestes revisions es feien només en el cas de privació de llibertat. Gouarré va decidir presentar un recurs d´empara al Constitucional, que també va ser desestimat pel TC, que va considerar que no tenia cap contingut constitucional.

El darrer recurs de Gouarré ha estat el Tribunal d’Estrasburg que d’aquí a quinze dies jutjarà el cas.