Estrasburg condemna l’Estat andorrà a indemnitzar el ginecòleg Gouarré, condemnat per abusos sexuals


El Tribunal Europeu dels Drets Humans d´Estrasburg dóna part de raó al ginecòleg andorrà Gérard Gouarré i ha condemnat l´Estat a indemnitzar-lo amb més de 26.000 euros per danys morals i costes judicials. Desestima, però, que l´hagi de compensar amb una indemnització milionària per haver-lo privat d´exercir la professió, com pretenia el ginecòleg condemnat per abusos sexuals.

Per cinc vots a dos, el tribunal europeu ha sentenciat que l´Estat andorrà va vulnerar els drets del ginecòleg andorrà Gerard Gouarré. Concretament, s´afirma que es va vulnerar l´article 7 de la convenció europea dels drets humans, que estableix que s’han d’aplicar les lleis retroactives més favorables a l’acusat. En aquest sentit, Gouarré defensa que quan es va modificar el codi penal el 2005 se li hauria d’haver aixecat la pena accessòria de no poder exercir com a metge de per vida. La modificació va establir que les penes accessòries no podien superar la durada la pena principal. En el cas de Gouarré, cinc anys de presó. 

El tribunal també sentencia que s’ha vulnerat l´article 13, que estableix que els perjudicats han de tenir dret a poder plantejar recursos que realment puguin fer efecte. I és que el ginecòleg va al·legar que la llei andorrana no li permetia recórrer la inhabilitació professional.

Per tot això es condemna l´Estat a pagar a Gouarré 12.000 euros per danys morals i més de 14.000 mil euros per les despeses legals causades. Quantitats que han de ser pagades en un màxim de tres mesos.El tribunal, en canvi, desestima que Andorra hagi d´indemnitzar el ginecòleg amb més d´un milió i mig d´euros pel danys econòmics soferts arran d´haver-lo inhabilitat professionalment. 

El 1999 el Tribunal de Corts va condemnar el ginecòleg Gerard Gouarré a 5 anys de presó, a més de prohibir-li de manera permanent l´exercici de la professió a Andorra per tres delictes d´abús sexual. Poc després la defensa de Gouarré va presentar un recurs de revisió tenint en compte les disposicions del codi penal del 2005. El Superior va desestimar aquest recurs al·legant que aquestes revisions es feien només en el cas de privació de llibertat. Després de ser rebutjat el recurs al constitucional, el ginecòleg va anar a Estrasburg.