Estrasburg admet la demanda contra Andorra d’un advocat panameny condemnat per blanqueig


El Tribunal de Drets de l’Home d’Estrasburg ha admès a tràmit una nova demanda contra Andorra. En aquest cas es considera vulnerat l’article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans sobre el dret al recurs d’una sentència. El recurrent és un advocat panameny condemnat pels tribunals andorrans a 4 anys de presó ferma per blanqueig de diners procedent del tràfic de drogues.

El Tribunal de Drets de l’Home d’Estrasburg ha admès a tràmit una demanda contra Andorra presentada per un advocat panameny que va ser condemnat per la justícia del Principat a 4 anys de presó ferma per blanqueig de diners procedents del narcotràfic.

El recurrent considera que s’ha vulnerat l’article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans a un procés equitatiu i al dret al recurs d’una decisió judicial. La demanda contra Andorra defensa que el condemnat, jutjat en rebel·lia, no ha tingut possibilitat de presentar un recurs d’apel·lació a la sentència sense córrer el risc de ser empresonat. I és que la legislació andorrana preveu que els jutjats en rebel·lia només poden presentar un recurs d’audiència per revisar el seu cas, per la qual cosa han de comparèixer personalment davant del tribunal.

La demanda contra Andorra va ser presentada davant el Tribunal d’Estrasburg al juliol i fa un mes va ser admesa a tràmit. El Govern té ara fins al juny per presentar al·legacions. Segons ha explicat el lletrat de la causa, si Estrasburg dictés sentència favorable al seu client, s’hauria de canviar la llei actual i preveure una fórmula perquè els condemnats en rebel·lia a presó ferma poguessin revisar la sentència sense haver d’estar presents a la vista oral. Estrasburg va revisar un cas similar contra França i es va haver de modificar la legislació sobre el recurs de cassació existent al país veí.

2 comentaris

  1. Andorrans, bona gent, bona gent…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.