Estètica oncològica, o la manera de cuidar la pell de persones amb càncer

Una dona amb el cap rapat
Cada cop són més els professionals que es formen en estètica oncològica (Shutter Stock)

Patir un càncer de mama o d’un altre tipus, suposa un gran canvi en la vida de qui pateix la malaltia i de les seves famílies i amics. Al gran problema de salut i psicològic que suposa, se li ha d’afegir els efectes secundaris en la pell de qui està seguint una teràpia oncològica. Per això, molts professionals de la cura personal s’estan formant en estètica oncològica.

Quan el malalt de càncer és diagnosticat la seva principal preocupació és la supervivència, però segons avança en el seu tractament, els canvis físics que experimenta tenen cada vegada més presència en la seva vida, i això pot ocasionar una pèrdua de confiança.

“La ciència ha demostrat que, si es minimitzen aquests canvis físics, el pacient afronta amb més força el tractament oncològic, recuperant la seva autoconfiança i millorant la seva qualitat de vida”, assegura Vicky Moraleda, creadora i directora del Màster en Estètica Oncològica, que ha tractat a molts pacients i ha presenciat l’abans i després d’aquests malalts. “Acompanyament durant la malaltia i solucions eficaces i personalitzades per a les afeccions de la pell és una combinació guanyadora que ofereix millores en la seva salut general”.

 

Efectes secundaris del tractament oncològic

Picors, sequedat extrema en mans i peus, ansietat, fatiga o cansament intens… Aquests són només alguns dels efectes secundaris que poden viure les persones en tractament oncològic i que poden afectar directament la seva qualitat de vida i, fins i tot, a l’adherència del seu tractament mèdic.

Segons dades oficials, una de cada tres persones tindrà càncer en algun moment de la seva vida i, per tant, es torna de vital importància estar al seu costat durant el procés oncològic perquè puguin veure’s bé, sentir-se millor i seguir, en la mesura que sigui possible, amb el seu dia a dia.

“Si hagués conegut abans l’estètica oncològica la meva adaptació al tractament hauria estat molt diferent”, assegura María Ángeles, pacient en tractament oncològic. “Entrar en aquesta cabina i posar-te en mans d’una esteticista formada en estètica oncològica, és una experiència veritablement màgica. No només sents la teva pell més hidratada i saludable, sinó que sents una pau interior molt gratificant que t’omple d’energia per a seguir cap endavant. Tant de bo totes les meves companyes en tractament puguin experimentar el mateix”.

Fruit d’aquesta realitat, la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé va iniciar l’any 2009 el seu Programa d’Estètica Oncològica. A través d’aquesta iniciativa realitza tractaments gratuïts en hospitals i associacions de pacients i ofereix formació a tots aquells professionals de l’estètica interessats a poder realitzar tractaments de cura estètica per a la pell en els seus centres. Des de llavors, ja són més de 1.400 esteticistes formades en aquesta especialitat per la Fundació.

El passat mes d’octubre, coincidint amb el mes del Dia Mundial del Càncer de Mama, la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé va presentar la seva iniciativa Amb tu, pell amb pell. A través d’una peça audiovisual amb testimonis reals, la Fundació reflecteix amb sensibilitat i realisme, el benestar i les millores en la pell, la fatiga i l’ansietat que pot oferir l’Estètica Oncològica.

“L’objectiu de la campanya és donar a conèixer al nombre més gran de persones possible, el que l’estètica oncològica pot fer per a les persones en tractament oncològic i comptar, cada vegada més, amb un major nombre de professionals del sector que s’especialitzin en aquesta disciplina per a un acompanyament expert des del coneixement, la confiança, l’empatia i l’escolta activa”, afirma Sylvie Baguet, directora executiva de la Fundació.

 

Skin & Cancer

Les marques de dermofarmàcia també han vist la necessitat d’ajudar a reduir i alleujar els efectes secundaris dels tractaments contra el càncer, donar suport al pacient en la reconstrucció de la seva vida una vegada acabats els tractaments i recuperar l’autoestima.

Per aquesta raó ha nascut Skin & Cancer, un programa d’acompanyament al pacient i als professionals de la salut amb formació, Informació i suport, dels Laboratoris dermatològics Avène amb l’objectiu d’acompanyar, secundar i millorar la qualitat de vida del pacient oncològic, reduint i alleujant els efectes adversos cutanis dels tractaments oncològics.

L’Estació termal d’Avène té reconeguda experiència dermatològica en l’acompanyament dels efectes secundaris cutanis dels tractaments oncològics. Un estudi clínic realitzat en l’Estació termal d’Avène i publicat en la prestigiosa revista “European Journal of Cancer Care” ha demostrat que la cura termal d’Avène redueix significativament els efectes adversos cutanis deguts al tractament oncològic, millorant significativament la qualitat de vida, físicament i psicològicament.

 

Per bellezactiva.com

TOTES LES NOTÍCIES