Espot veu interès dels països europeus per l’Acord d’associació durant l’Assemblea General de l’ONU

Espot durant la trobada telemàtica amb els mitjans de comunicació per a explicar les reunions de treball a Nova York (SFGA)
Espot durant la trobada telemàtica amb els mitjans de comunicació per a explicar les reunions de treball a Nova York (SFGA)

El cap de Govern, Xavier Espot, ha fet un balanç de les darreres jornades de treball a Nova York, en el marc de la celebració de l’Assemblea General de les Nacions Unides, i ha destacat que “el nom d’Andorra cada vegada és més present i més respectat en aquest fòrum internacional i multilateral”.

Espot ha dit que “la bona reputació del país” permet aconseguir avançar en la consecució dels interessos que persegueix Andorra i bona prova d’aquest fet són les múltiples trobades bilaterals que ha pogut impulsar la delegació desplaçada a la ciutat americana per a explicar de primera mà el procés de negociació de l’Acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

El cap de Govern o la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, s’han reunit amb un gran nombre de països: Alemanya, Polònia, Eslovènia, Malta, Xipre, Hongria, Àustria, República Txeca, Estònia i Letònia amb qui han pogut compartir la importància d’Andorra per a poder assolir de forma satisfactòria el procés de negociació amb la UE. Es previst que amb les jornades de treball que encara queden es pugui celebrar més trobades bilaterals amb països europeus.

“Percebem una bona sensibilitat i ganes d’ajudar per part de tots els països perquè Andorra pugui aconseguir un acord que permeti, alhora, respectar les nostres especificitats”, ha ressaltat Espot qui també ha posat en valor que un text d’aquestes característiques també beneficiarà la Unió Europea perquè permetrà trobar un encaix més “estable, global i definitiu” per als petits estats que es troben dins del continent.

Encara en l’entorn bilateral, Espot ha emfatitzat també que l’estada ha permès iniciar l’establiment de les negociacions per a assolir convenis de no doble imposició amb múltiples països. Així mateix, la ministra Tor ha ratificat a Nova York l’inici de relacions diplomàtiques amb Santa Lucia, la signatura d’un nou programa de mobilitat juvenil amb Islàndia i la signatura d’un acord d’exempció de visats amb Illes Maldives.

En el marc més global i multilateral, el cap de Govern ha reafirmat el compromís d’Andorra en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats en l’Agenda 2030 i ha reclamat l’acció del multilateralisme per a avançar en aquest punt clau.

[do_widget id=category-posts-pro-64]