xaver-espot

El  ministre d’Interior, Justícia i Afers Socials, Xavier Espot, ha revelat aquest divendres la situació financera de la seva família per justificar que desconeixia l’afer BPA abans que es fes públic, tal com deixa entreveure una notícia publicada aquest dijous al ‘Ok Diario’ on s’assegura que el ministre havia fet operacions abans de la publicació de la nota del FinCEN. Així, ha detallat que el matí del 10 de març el seu pare va fer una retirada d’efectiu de 10.000 euros -que corresponien a l’1% del total dels dipòsits de la seva família nuclear- i un traspàs de 80.000 euros per pagar un cotxe de la marca Porche que tenia encomanat i que va arribar aquell mateix dia.

Posteriorment, després de la compareixença del cap de Govern, “i quan tothom a Andorra ja sabia perfectament què estava passant” el seu pare va retirar una part important del seu compte, i també va fer el mateix al compte del ministre, del qual era apoderat. Quan Espot va saber-ho, va decidir retornar els diners -que ascendien a 70.000 euros- a BPA “perquè com a ministre tenia el deure ètic de fer una mostra de confiança cap a l’entitat intervinguda”.

Espot ha demanat que es faci una reflexió “de cap a on estem anant” i ha assegurat que “això és un pas més de les persones que volen fer caure el Govern perquè no estan d’acord amb l’única decisió que es podia prendre”. En aquest sentit, ha avançat que, si hi ha la més mínima possibilitat que pugui prosperar, presentarà una querella contra la publicació de l’article.

Xavier Espot ha qualificat la notícia apareguda al digital ‘Ok Diario’ de capciosa i ha volgut deixar clar que no va fer cap operació en els seus comptes de BPA abans que el Govern anunciés la publicació de la nota del FinCEN i que només hi ha dues operacions “plenament justificades” en els comptes dels seus pares. La primera va ser una retirada d’efectiu de 10.000 euros que es va fer el 10 de març a les 11 del matí que correspon “a una operativa absolutament habitual, perquè el meu pare és una persona que té costum de tenir diners en efectiu”. A més, Espot ha revelat que aquesta quantitat representa aproximadament un 1% dels dipòsits que té la seva família nuclear a títol privat. L’altra operació va consistir en un traspàs de 80.000 euros entre dos comptes de BPA a les 15 hores “per pagar un Porsche que havia encomanat al novembre i que precisament va arribar a Andorra aquell dia”.

Posteriorment a l’anunci fet pel cap de Govern, quan “tothom ja sabia perfectament el que havia passat i molta gent ja estava retirant diners”, al voltant de les 17.40 hores el seu pare va retirar una part important del compte de titularitat privada i, com a apoderat i gestor “de l’únic compte que jo tenia a BPA i que no utilitzava” va fer el mateix “sense consultar-m’ho”. El ministre ha assegurat que quan ho va saber, el 17 de març, “no perquè s’hagués fet res il·legal”, va decidir reintegrar els 70.000 euros “perquè em va semblar que com a ministre tenia el deure ètic de fer una mostra de confiança cap a l’entitat intervinguda i de contribuir en la solvència de l’entitat”.

Pel que fa als canvis de divises de dòlars a euros que segons ‘Ok Diario’ va fer Espot un mes abans de la intervenció, el ministre ha dit que no ho ha pogut corroborar però que en tot cas és “una operativa absolutament habitual” i, a més, ha recordat que era una època en què el dòlar havia pujat bastant i que per tant ho va fer moltíssima gent. Espot ha qualificat la situació de “surrealista”, ja que “si haguéssim sabut que anaven a intervenir l’entitat, no haguéssim fet un canvi de divises, sinó que haguéssim retirat els diners”.

A més, el ministre ha assegurat que “qualsevol persona amb dos dits de front no pot creure que ho sabéssim amb antelació i encara menys que ens n’aprofitéssim”, tenint en compte que després de la família Cierco, era la família que tenia el paquet accionarial més important de BPA. En aquest sentit, Espot ha reconegut que va ser un perjudici molt important per a la família, però que en canvi, ell va defensar els interessos generals per sobre dels dels seus familiars. I encara ha volgut anar més enllà indicant que l’empresa de la seva mare i les seves tietes (Perfumeries Júlia) tenia dipositada a BPA una part molt important de tresoreria, de manera que “si realment haguéssim tingut ganes de buidar els comptes, ens haguéssim focalitzat amb els de l’empresa”.

Per tot plegat, Espot ha demanat que “tots plegats fem una reflexió de cap a on estem portant el debat polític en aquest país”, ja que considera que s’està prenent un camí “perillós i de no retorn, en què els rumors i les calúmnies estan a l’ordre del dia i que ens obliguen a despullar-nos com he fet jo per donar explicacions”. Xavier Espot atribueix aquestes difamacions a aquells que “volen la finalització d’aquest Govern, pel fet d’haver pres unes decisions en benefici de l’interès general”. Finalment, el ministre considera que si hi ha una mínima possibilitat que pugui prosperar -cosa que veu difícil-, presentarà una querella contra el mitjà que ha difós la informació. 

(Text i foto: ANA)

9 comentaris

  1. Jo crec que el ministre Espot és un home honrat i honest, i crec amb la versió donada dels fets. El que no entenc d’aquest home és com es pot ajuntar amb gent com el Cinca, Mateu…

  2. Jajajajjjajjjajajjjaajjajjajajajjajajajajjajajjajajjajajjjajjajjajjajajjajajjajajajjajajajjajajajajjajjjjajajajajjaajajjajajajajjajajajjajajjajjajajajajjajajajjaajajqjjajajajjajajajajjajajajajjajaja

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada