Espot reitera l’oferta de pacte d’estat per la CASS i demana als grups que presentin una llei de reforma

Ple del Consell General amb Xavier Espot dirigint-se als consellers generals
Ple del Consell General amb Xavier Espot dirigint-se als consellers generals. Foto: SFG

Primer debat d’orientació política de Xavier Espot molt centrat en la pandèmia de Covid-19, els seus efectes i el nou full de ruta. No ha deixat de banda la necessitat de pactes d’estat, un d’ells pel sistema públic de salut que diu ha de ser sostenible i de qualitat amb protocols adequats. I l’altre sobre la CASS que haurà de determinar mesures clares, valentes i fermes amb el màxim de consens. Per això aposta perquè la llei que reformi el sistema surti dels grups parlamentaris. “Vista la importància de la matèria i tenint en compte que les grans reformes sobre la seguretat social sempre s’han impulsat en seu parlamentària, crec que seria un bon signe de la voluntat de consens d’uns i altres, que la reforma de la branca de jubilació per garantir la seva sostenibilitat s’articulés des d’una proposició de llei que emanés del Consell General”, adduïa.

També ha parlat dels aspectes econòmics de la pandèmia, les ajudes i conseqüències i del futur. Amb un deute de l’Estat que a final del 2021 representarà un 43% del PIB, les previsions són complicades. Tot i això Espot no vol reduir la inversió pública marcada al nou full de ruta del Govern, reforçant la capacitat d’endeutament per un valor de 275 milions d’euros i la seva diversificació.

El pressupost del 2021 es presentarà la primera setmana d’octubre amb el marc pressupostari i un pla d’equilibri financer fins al 2025. “És la guia que ens ha de portar, un cop superats els dèficits importants que generarem aquest any i el vinent, a recuperar el camí dels dèficits moderats i els superàvits”, espera Espot, qui reconeix que “cap persona, cap família, cap empresa, ni cap país, no pot funcionar recorrent de forma permanent a més i més deute”.

Espot ha reiterat que no augmentarà la pressió fiscal però sí es revisaran o anul·laran algunes deduccions. De l’acord d’associació ha dit que ha de ser la base de construcció del futur i ha recordat que vol mantenir el control dels fluxos migratoris i el model de protecció social.

TOTES LES NOTÍCIES