condecoracions

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha participat avui a la celebració de la patrona del Cos Penitenciari, la Mare de Déu del Remei, que ha consistit en una missa a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella i en el lliurament d’insígnies al Centre de Congressos de la capital. A l’acte també han participat el director del departament d’Institucions Penitenciàries, Miquel Àngel Garcia, i el director adjunt, Ismael Alarcón.

Espot ha aprofitat la seva intervenció per fer un repàs de la feina realitzada durant els darrers anys “amb la col·laboració lleial de la direcció”, que ha fet possibles “diverses reformes i millores de les condicions de treball dels agents i de les condicions de reclusió dels interns”.

En aquest sentit, ha enumerat l’adaptació de les estructures d’organització i gestió per optimitzar els recursos del Cos, creant noves àrees i unitats de treball; la millora dels programes de formació dels agents, fent-los més específics i contribuint a una millor professionalització; i el desenvolupament del reglament de distincions i gratificacions, de manera que “estem a prop d’aprovar el reglament de mitjans coercitius i estem treballant en el reglament que regularà la planificació laboral”.

A més, ha assenyalat Espot, també s’estan realitzant “les obres necessàries per reorganitzar els espais i poder disposar així d’una sala de formació òptima i d’unes noves zones de vestidors i descans que milloraran la qualitat de treball dels membres del Cos, especialment durant el cos de nit”.

D’altra banda, el titular de Justícia i Interior s’ha referit a les accions dutes a terme per “elevar els estàndards i les garanties del nostre Centre Penitenciari”. En aquest cas, s’ha explicat que en els darrers anys “s’han aplicat les regles penitenciàries europees, creant un mòdul d’adaptació”, al mateix temps que “ja hem complert gairebé totes les recomanacions que ens va adreçar el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura en matèria penitenciària durant la darrera visita que va efectuar al nostre país”.

Paral·lelament, s’ha culminat la posada en funcionament del mòdul de menors, “amb totes les garanties i exigències de la normativa més avançada en aquesta matèria”, i “s’ha millorat la cobertura sanitària dels interns amb un nou conveni signat amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària”.

Espot s’ha referit també a la situació laboral dins el Cos d’Agents Penitenciaris. En aquest cas, ha agraït la “lleialtat i vocació de servei públic de la gran majoria dels treballadors del Centre Penitenciari”, al mateix temps que ha celebrat que s’hagi desconvocat “la protesta que s’havia anunciat i que pretenia promoure l’organització sindical minoritària del Cos Penitenciari”. El ministre ha valorat també positivament el fet que “la majoria dels agents penitenciaris i els seus representants aposten pel diàleg constructiu amb la direcció i amb el ministeri”.

Finalment, Espot ha aplaudit els treballadors “que voleu dignificar dia a dia la vostra feina i construir una carrera professional basada en la vocació de servei públic” en el marc d’una tasca complicada com és “tractar cada dia amb persones privades de llibertat”, un fet que obliga a “mantenir l’equilibri entre el rigor del compliment de les condemnes i la dignitat inalienable de les persones recluses”.

En el marc de la celebració de la Patrona dels Agents Penitenciaris, fins a 12  treballadors del Cos han rebut la insígnia de bronze als 15 anys d’antiguitat: Carles Oferil, Francesc Cañizares, Antoni Cristòfol, Josep Maria Burgos, Meritxell Garcia, Xavier Pau, Abel Garcia, Thierry Fernández, Josep Manel Rodríguez, Josep Solsona, Josep Maria Vivo i Francesc Expósito.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada