La corporació comunal ordinenca ha comparegut aquest dijous a la nit en una reunió pública de parròquia per fer balanç de les accions desenvolupades en el que va de mandat. Entre les principals demandes del Comú hi ha la d’invertir en la carretera d’accés a Arcalís ‘quan es pugui’. Ha estat el cònsol major, Ventura Espot, qui ha considerat que cal millorar la carretera després de la Cortinada perquè amb les nevades es produeixen problemes a l’hora d’obrir aquesta via de comunicació. En el mateix sentit, un dels principals reptes és la gestió de Vallnord i Secnoa, societat 100% participada pel Comú que tanca la temporada 2012-2013 amb unes pèrdues d’1,9 milions d’euros.

El cònsol major d’Ordino, Ventura Espot, ha aprofitat la reunió de parròquia d’aquest dijous per passar un missatge al Departament d’Ordenament Territorial per convertir Ordino ‘en alguna cosa més’. Segons Espot hi ha una tendència general a l’hivern en els accessos del Pas de la Casa perquè hi ha una carretera general cap a un país i en el cas d’Odino ho fa cap a una estació, ha apuntat. ‘Ordino – Arcalís és conegut per la quantitat de neu que cau’, ha manifestat, i això provoca com enguany ‘un problema de protocol a l’hora d’obrir aquesta via de comunicació’ – en referència a la carretera que puja des de la Cortinada.

‘Sens dubte’ calen inversions en aquests accessos, ha considerat, ja que després de la Cortinada hi ha ‘una carretera estreta i amb corves’. Així doncs, Espot ha demanat que es doni resposta a aquestes demandes ‘quan espugui’.

El cònsol ha aportat algunes dades sobre la societat que gestiona el camp de neu en una temporada de ‘condicions desfavorables’. En total s’han comptat 128 dies d’esquí, 24 de tancament de la Coma, 8 dies de tancament total de l’estació i 72 dies de nevada que han resultat en 9 metres de neu acumulada.

Amb aquestes dades, els resultats provisionals parlen de la venda d’uns 2,3 milions de forfets de Vallnord i unes pèrdues d’1,9 milions d’euros per Secnoa. dels quals 1,2 milions corresponen al cànon comunal i una altra part són despeses d’amortització, ha recordat Espot. Tenint en compte únicament ingressos i despeses el resultat seria de 164.059 euros negatius.

Espot ha explicat que la liquiditat de caixa no ha estat l’esperada i que la inversió feta pel Comú des del 2008 ‘no ha donat resultat’ econòmicament. En aquest sentit, el cònsol ha reconegut que en societats participades és difícil generar més beneficis ‘si no tenim una qualitat extrema’.

Per revertir aquesta situació ha reconegut que s’estan buscant socis però que no hi ha res signat i ha demanat que ‘quan hi hagi una oportunitat de negoci, el poble Ordino ha d’estar unit perquè no hi hagi divergències i anem tots auna’.

Des del Comú d’Ordino també aposten per un canvi en la estratègia de comercialització de Vallnord. Cal més gent de dilluns a divendres i un canvi de preus o de l’oferta comercial, ha reconegut el cònsol. No es tracta de fer un forfet més car sinó de guanyar en qualitat, ha apuntat, però ‘si som una societat 100% comunal, no puc fer inversions perquè sinó em passo del límit d’endeutament’, ha admès.

‘Potser hem de ser més petits i necessitem algun tipus de fons de cohesió’, ha opinat Espot. Així, ha manifestat que la Llei de transferències i competències hauria de contemplar l’aportació dels comuns que gestionen estacions d’esquí a l’economia andorrana i ajudar en aspectes com el preu dels subminstraments o les quotes d’immigració, i si es pot, fins i tot subvencionant les inversions en telecadires o ginys mecànics.

Un per un, els consellers d’Ordino han exposat les accions desenvolupades per cada departament i els reptes que es plantegen pel 2014. Alguns d’ells en relació a reduir la despesa energètica per exemple de l’escola de música o del CEO, buscar solucions per la treta de neu o l’acabament de les obres per fer guardat el refugi de Sorteny que esperen que pugui estar llest a finals d’estiu o l’any vinent o l’acabament del cadastre de la parròquia, entre altres.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada