Espot i Riva visiten la Farga del Madriu per conèixer de primera mà la intervenció arqueològica

Autoritats visitant els treballs arqueològics a la Farga del Madriu l'octubre del 2021
Autoritats visitant els treballs arqueològics a la Farga del Madriu l’octubre del 2021. Foto: SFG.

La primera fase dels treballs de conservació, estudi i revalorització de la Farga del Madriu avancen amb el calendari previst, i així ho han pogut constatar el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, els cònsols d’Ordino i Escaldes-Engordany, tècnics del Ministeri i els membres del Consell Assessor del Patrimoni, que aquest dimarts al matí s’han desplaçat fins a la zona.

Durant prop de quatre setmanes, i fins el proper 8 d’octubre, 15 persones, entre arqueòlegs, especialistes en arqueometria, tècnics de suport i artesans de la pedra seca, han treballat en la documentació, la consolidació i la restauració de la farga, del martinet i dels seus annexos, en una àrea arqueològica de 1.400 m2. De manera més concreta, la primera fase preveu l’excavació, estudi de l’estructura on s’encabia el martinet i l’inici dels treballs a la casa de la Farga del Madriu i en una cabana ramadera annexa. Es restitueixen els vestigis del tancament del Prat de Paleta i del botàs de la farga.

“Els equips han pogut avançar molt en aquesta primera fase i han trobat traces originals de la farga, molt més del que a priori s’havia plantejat”, ha ressaltat la ministra Riva. La intervenció segueix les línies marcades pel Govern en favor de la conservació del patrimoni d’Andorra que, “a més explica part de la història del país vinculada al ferro donant molta importància a la vall”.

El projecte, pilotat pel departament de Patrimoni Cultural juntament amb la Comissió de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, té per objectiu salvaguardar aquest jaciment arqueològic i potenciar un jaciment singular i exemple únic de la farga catalana del segle XVIII inèdit als Pirineus. El programa de conservació preveu una actuació transversal que integri la protecció del patrimoni, la formació professional en matèria d’arquitectura de pedra seca, el turisme sostenible i la recerca cultural.

La Farga és un jaciment arqueològic declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) que es troba ubicat a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, un paisatge cultural considerat patrimoni de la humanitat per la UNESCO. És el primer projecte de conservació integral que es fa a la Vall del Madriu-Perafita-Claror i tindrà una durada de 3 anys.

La segona fase dels treballs tractarà la revalorització de l’entorn del jaciment en una àrea de 4.700 m2. Aquest projecte permetrà aturar el procés de deterioració de les restes de la Farga i garantir la conservació. La intervenció arqueològica permetrà aprofundir en el seu coneixement i fer-ne difusió contribuirà a posar en valor aquest bé d’interès cultural singular.

TOTES LES NOTÍCIES