El comitè europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractes inhumans o degradants del Consell d’Europa ha fet arribar les conclusions als responsables d’institucions penitenciàries de la visita que van dur a terme al mes de gener al país i, tal com s’ha posat en relleu, es valora els avenços que s’han fet en aquests darrers quatre anys i es fan noves recomanacions, entre les quals que s’ampliïn les hores de visites psiquiàtriques i psicològiques al centre penitenciari i que també hi hagi més hores per al vis-a-vis i les visites familiars. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que la “conclusió general és que les condicions de reclusió són òptimes, de les millors d’Europa” i que respecte a fa quatre anys hi ha hagut, segons el Consell d’Europa, “una millora significativa”.

Així, i davant les recomanacions que s’han fet en aquesta darrera avaluació, Espot ha posat en relleu que es tracta de qüestions “menors” i que són “molt fàcils de revertir”. De fet, ha assenyalat que fins i tot hi ha coses que són fruit d’una “mala interpretació” i que ja s’estan fent, tal com es recomana des del Consell d’Europa. Així, ha destacat que l’informe parla de comunicacions entre els interns i les visites d’una hora quan en realitat són d’una hora i mitja setmanals. I quant a la puntualització sobre el fet que les comunicacions per locutori han de ser residuals això “ja és així”, ha puntualitzat el ministre. Pel que fa a la recomanació que hi hagi més hores d’atenció psicològica i psiquiàtrica, ha remarcat que cada vegada que hi ha hagut demanda de més cobertures sanitàries s’han donat, amb la qual cosa aquesta recomanació pot ser resolta fàcilment.

Espot ha fet aquestes manifestacions durant la celebració de la festivitat de la mare del déu del Remei, patrona d’institucions penitenciàries, un acte durant el qual el director del centre penitenciari, Francesc Tarroch, també s’ha referit a aquest informe del Consell d’Europa. Ha destacat que ara caldrà corregir “petits detalls” i ha destacat el fet que en els últims anys, especialment durant el darrer, s’han fet millores en la infraestructura del centre, com per exemple separant totalment el mòdul de dones o fent sales per al vis-a-vis i també ha remarcat les formacions que s’ofereixen tant als interns com als agents. A més, s’ha referit al fet que el cos ja arribi a 61 efectius amb la incorporació de set nous agents que inicien el període de prova després d’haver acabat la formació i que hi hagi altres quatre persones que comencen ara la seva preparació. Malgrat això, ha posat en relleu que “no són suficients” aquests efectius tot i que ja sigui un avenç a l’hora de fer les planificacions laborals. Ha afegit també que el Consell d’Europa destaca que és una “ràtio factible” tot i que ha alertat que seran els mateixos agents, tant amb els 51 interns que hi ha ara com ara com si la xifra augmenta. No ha volgut quantificar, però, quants serien necessaris, recordant que ara com ara es treballa en una nova estructura.

Pel que fa a la formació per als interns, tant Espot com Tarroch han assenyalat que ja es puguin fer formacions a través de la UNED i que en breu s’oferiran també formacions reglades. Espot també ha emfasitzat l’acompanyament que es fa als interns perquè puguin reinserir-se laboralment un cop surten del centre penitenciari, una feina, ha recordat, que comença abans que surtin de la presó.

Quantal vis-a-vis del qual es poden beneficiar ara com ara vuit interns, segons Tarroch, l’últim mes no hi va haver cap petició per poder-ne gaudir i en mesos anteriors (es va posar en marxa a l’estiu) n’hi ha hagut entre una i tres peticions.

Durant l’acte s’ha condecorat els agents que porten més de quinze anys al cos i s’ha recordat dos exagents que han mort aquest any. Toni Martí ha destacat durant el seu discurs que fos el darrer acte de celebració de les institucions penitenciàries al qual assisteix com a cap de Govern i ha reconegut que la dels agents penitenciaris és una tasca complicada i ha defensat la feina que ha fet l’executiu per millorar les condicions tant dels interns com dels treballadors.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada