Espot descarta obrir el debat sobre l’avortament

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha reconegut que en el marc de la visita del Comissari Europeu de Drets Humans feta la setmana passada va assenyalar mancances en la protecció dels drets en sectors vulnerables de la població, concretamen els infants i les dones. Pel que fa a l’avortament, Espot ha manifestat que Andorra ja va fer un debat sobre aquesta qüestió i ha descartat plantejar cap canvi en aquest sentit perquè aquesta qüestió “no es pot desvincular de la nostra estructura i del text de la Constitució que fa una protecció molt rigorosa del dret a la vida”

El Govern descarta plantejar de nou el debat sobre els supòsits bàsics de l’avortament que el Comissari Europeu de Drets Humans, Nils Muiznieks, va suggerir en el marc de la seva visita a Andorra, on entre altres qüestions va assenyalar mancances al país en matèria de drets humans. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat que el comissari havia traslladat al Govern que “s’havien fet grans avenços, però que encara quedaven millores per a fer”. Muiznieks que es trobava de visita la setmana passada al país va reclamar posar “més esforços per millorar la protecció general dels drets del nen” i que un dels punts més preocupants sobre el reconeixement de drets a Andorra és la penalització de l’avortament, sobretot en els tres supòsits bàsics: quan hi ha anomalies en el fetus, quan hi ha perill per la vida de la dona i en els casos de violació o incest.

Sobre les conclusions plantejades pel comissari europeu, el ministre ha indicat que “estem a l’espera que ens traslladi allà on creu que hi poden haver mancances, segur que hi ha millores a fer”. En el sentit d’aquestes demandes plantejades, i concretament en la desigualtat salarial entre homes i dones, el ministre ha avançat la promoció d’una llei d’igualtat de caràcter transversal on s’introduiran mesures per fomentar l’equiparació en matèria salarial. En aquest sentit, Espot ha valorat que les diferències “s’han anat reduint al llarg dels anys però encara queda camí per recórrer”.

Sobre la reclamació en la legislació andorrana que penalitza l’avortament en tres supòsits bàsics, el ministre Espot ha reconegut que a la trobada amb el comissari europeu se’n va parlar de manera més directa sobre aquesta qüestió. Al comissari europeu, ha explicat Espot, se li va traslladar que al país ja hi va haver un debat parlamentari “clar i franc” per poder decidir al respecte. I que en el cas d’Andorra les implicacions d’un canvi normatiu d’almenys aquests tres supòsits “no es pot desvincular de la nostra estructura i del text de la Constitució que fa una protecció molt rigorosa del dret a la vida”, i ha conclòs “que això prima per sobre de qualsevol qüestió”. Per tant, segons el ministre “des del Govern no hi ha cap intenció de debatre al tomb d’aquesta qüestió”.

Preguntat sobre la valoració del marc legislatiu que en feia el comissari de drets humans europeu on situava Andorra “fora de la línia europea” en aquesta qüestió i les implicacions que podrien tenir per al país i l’acord d’associació, Espot ha assenyalat que les negociacions fan referència al mercat interior, “i per tant les qüestions relatives als drets socials o als drets cívics no fan efecte en aquesta negociació”. També ha defensat  que no hi ha una unanimitat ni una posició comuna dels estats europeus sobre els supòsits de l’avortament i que “és competència de cada estat decidir al respecte”.

Text i foto: ANA

1 comentari

  1. Veig que el marchant d’or s’ha aprimat una mica… tant slalom i ingeniera per explicar lo inexplicable han fet merma física. Crec que hauria de dimitir i ingressar en un centre de recuperació

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES