Espot defensa la coalició i ofereix pactes d’estat per a la sanitat, la UE i les pensions

Govern de coalició per a respondre a la pluralitat mostrada a les urnes i per a donar estabilitat. Són les raons per les quals Xavier Espot ha optat per aliar-se amb liberals i CC. Ho ha explicat en el debat d’investidura celebrat al Consell General. El candidat demòcrata ha ofert pactes d’estat en sanitat, Unió Europea i pensions.

Xavier Espot ha presentat durant una hora i mitja el seu full del ruta per a la legislatura. Un full de ruta que no és només demòcrata, sinó de liberals i Ciutadans Compromesos segons ha informat RTVA.

Per a Espot, el govern de coalició és la millor opció per complir el reclam dels electors. Ha assegurat que “podria haver optat per limitar-me a defensar el programa amb el qual Demòcrates va guanyar les eleccions el 7 d’abril i esperar alguna abstenció a la segona volta que em permetés governar en solitari”. Pero això, segons el candidat a cap de Govern, “no donaria compliment al mandat de pluralitat i entesa que els electors van dipositar a les urnes, i tampoc l’estabilitat política que el país necessita”.

Espot ha situat el seu projecte en la centralitat política i l’ha qualificat de coherent. Ha defensat, però, la necessitat d’arribar a pactes d’estat en temes cabdals. Ha posat en relleu que “Andorra té plantejats reptes molt importants com la negociació amb la Unió Europea, la sostenibilitat del model de desenvolupament econòmic i social, el futur de les pensions i la millor manera d’encarar els reptes és des de l’entesa i el consens”.

Principals propostes de Xavier Espot
Davant d’Europa, Espot vol mantenir la política migratòria i la sobirania fiscal. Pel que fa a la a sostenibilitat de les pensions, ha dit que caldrà apujar les cotitzacions i revisar el valor del punt de les pensions més alta. Dubta, però, de canviar l’edat de jubilació.

En sanitat, proposa un pacte d’estat, tirar endavant la reforma ja implantada, acabar la cartera de serveis i crear una llei per regular el SAAS.

Aposta per l’equilibri pressupostari i per aprovar una llei de transparència. No apujara els impostos i crearà deduccions. En el discurs no han aparegut l’heliport, ni el casino ni la paraula avortament.

La sostenibilitat de les pensions és un altre dels reptes d’Andorra. Opta per apujar les cotitzacions de forma equitativa entre treballadors i empresaris i revisar el valor del punt de les pensions superiors a 2.600 euros. Dubta però d’apujar d’edat de jubilació.

En infraestructures, prioritza el vial de Sant Julià i de l’aeroport de la Seu d’Urgell sense descartar-ne un de nacional, així com estudiar una xarxa de transport públic per cable.

El candidat de Demòcrates a cap de Govern aposta per la participació ciutadana a través de pressupostos participatius i consultes populars. També ha anunciat una llei de transparència i accés a la infomació, i la publicació dels pressupostos de l’Estat d’una manera entendora per a tots els ciutadans.

Creu que el desplegament de la nova llei de la funció pública serà una bona oportunitat per retornar el diàleg amb els funcionaris i, si s’escau, introduir modificacions.

Aposta per simplificar els tràmits i avançar en la digitalització de l’administració, crear una zona franca, estudiar la implantació d’una taxa turística i potenciar la inversió estrangera aprovant una llei d’actius virtuals.

Per al sector financer, aposta per entrar en l’FMI i dotar el país d’un prestador d’última instància a través del Banc Central Europeu.

Espot ha dit que apujarà el salari mínim per augmentar el poder adquisitiu. En habitatge, proposa convocar la Comissió Nacional per a l’Habitatge per impulsar accions, incentivar la construcció de pisos de lloguer, el retorn de pisos buits al mercat, un fons immobiliari, un conveni amb la banca i l’Institut de l’Habitatge

En finances públiques, ha rebutjat un apujar els impostos o crear-ne de nous. També vol estudiar deduccions a empreses per fomentar la igualtat de gènere.

En educació, vol avançar l’edat d’escolarització obligatòria fins als 3 anys i ampliar-la més endavant fins als 18 personalitzant l’oferta educativa. També més presència de l’anglès al sistema andorrà.

En cultura, ha fet especial èmfasi en la protecció de la identitat. En aquest sentit, proposa crear un Museu Nacional, un nou emplaçament per a l’Arxiu Nacional, impulsar un llibre blanc de la política cultural, fixar un dia oficial de la cultura andorrana i la revisió de la Llei de nacionalitat.

TOTES LES NOTÍCIES