Espot creu que la llei de la mediació ha de ser una prioritat per al pròxim ministre

espotEl ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha reconegut aquest divendres que la futura llei de la mediació reclamada pel sector es troba en fase “absolutament embrionària” i ha considerat que la redacció d’un projecte per a entrar-lo al Consell General ha de ser una “prioritat” per al pròxim ministre. De la seva banda, el degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, ha apuntat que des de l’entitat promouen la medicació i el suport legislatiu per a la seva pràctica. Badia s’ha mostrat confiat que es disposarà del text la pròxima legislatura. Espot i Badia han inaugurat i clausurat respectivament la taula rodona ‘Promovent la mediació des de l’àmbit jurídic’, organitzada en el marc del primer postgrau en aquesta matèria de l’UdA.

La demanda d’una llei de la mediació ha centrat l’acte per celebrar el Dia europeu de la Mediació organitzat pels responsables del primer postgrau en aquesta matèria. El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha admès que s’ha fet una reforma normativa “en aspectes prioritaris” però serà responsabilitat del pròxim ministre abordar el projecte i començar a redactar el text amb la documentació recollida. “Ho haurà d’abordar el pròxim ministre des del primer dia”, ha afirmat Espot.

Aquest mètode de resolució de conflictes servirà per descongestionar la Batllia, ha apuntat el titular de Justícia, però també suposa el primer nivell per arribar a acords entre les persones interessades i complementa l’arbitratge i els tribunals, ha afegit el degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia.

De fet, des del Col·legi es dóna suport a la formació en mediació i un cop comencin a sortir els primers professionals “és el moment de fer la llei”, ha indicat Badia. Aquest punt, creu, arribarà la pròxima legislatura.

Perquè així sigui, el mediador i organitzador de l’acte, Ramon Tena, ha demanat als partits polítics que estan elaborant els programes electorals que incloguin la mediació “no com una línia més sinó amb les eines per desenvolupar i implantar-la a Andorra”.

La jornada ha comptat amb experts de Catalunya, França i batlles i advocats andorrans. Com ha explicat l’advocada i coordinadora dels Serveis de Mediació Ciutadana de Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Olivella i Premià, Marta Uxó, al principi la mediació s’usava sobretot per a conflictes entre dues parts, com ara divorcis o disputes veïnals. La pràctica s’ha transformat en “gestió del canvi”, ha manifestat, un aspecte que la societat demana en la societat actual i que es pot potenciar amb l’intercanvi de pràctiques i experiències com el d’aquest divendres.

El concurs del saig, pendent

El ministre de Justícia i Interior ha admès que el Govern ha de decidir quants saigs s’autoritzen al Principat i convocar el concurs, però tenint en compte que l’Executiu està en funcions s’està valorant si fer-ho ara o després de les eleccions. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES