Espectacles a l’aire lliure i per a tots els públics a l’oferta cultural d’estiu de la Massana

L’oferta cultural massanenca dona el tret de sortida aquest dissabte, 6 de juliol, amb la Tarda de Castells, que celebra la Diada dels Pirineus, amb els Castellers d’Andorra, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Lleida. L’exhibició es farà a la plaça de les Fontetes, un dels escenaris dels espectacles d’estiu a la Massana. “Apostem al màxim per potenciar els espais a l’aire lliure, perquè l’estiu és temps per gaudir de les nostres places i parcs”, assegura la consellera Natàlia Cusnir, que també remarca que la programació està dissenyada per a un públic de totes les edats i nacionalitats, ja que la música, els espectacles itinerants i el teatre gestual són universals.

Cusnir ha remarcat que el cicle de Capvespres d’Estiu estan pensats com a plataforma per als músics del país. Hi haurà tres propostes, les tres a la plaça del Quart, a les 20 h, perquè els assistents puguin seure a una terrassa mentre escolen el concert. Actuaran Four Flags (25 de juliol), Jamp (8 d’agost) i Vibrand en clau de Sou (22 d’agost).

Un dels canvis arriba dins les Nits sense Paraules, que combina diferents disciplines artístiques, amb l’objectiu de crear sensacions sense necessitat del llenguatge. Enguany hi haurà dues Nits sense Paraules i cadascuna amb dues propostes. Com ha explicat la directora de Cultura, Montse Checa, cada nit començarà amb un espectacle itinerant, que acabarà a la plaça de les Fontetes, on començarà el segon espectacle. Es tracta de propostes atrevides i divertides, que incorporen diferents tècniques del circ i el teatre. La primera sessió serà l’1 d’agost amb el Petit Circ, de la companyia Fadunito i WEt Floor, amb Cris-is. I la segona proposta serà el 7 d’agost amb els Somnis d’Alicia, de la companyia Teatre Nu, i Set Up, de la companyia Los Barlou.

També tornen les Petites Tardes d’Estiu, amb tres espectacles perquè els nens adquireixin el gust per la cultura i treballin la seva creativitat. Seran: Circumloqui, amb la companyia Peus de Porc (24 de juliol), Jocs gegants antic de fusta, amb Ludiespai (31 de juliol) i Teatre Arrossegat (21 d’agost).

 

2es Jornades d’Orgue Ibèric

Un dels protagonistes de l’estiu massanenc és l’orgue de l’Església parroquial. Les 2es Jornades d’Orgue Ibèric van donar el tret de sortida al mes de maig, amb sessions musicals i de descoberta de l’orgue, adreçades als escolars, però el cicle de concerts arrenca aquest dilluns, amb l’organista alemany Joahannes  Skudlik, que ha batejat el seu recital “Mozart i C.P.E. Bach entre trompetes i clarins”. A més de les peces dels dos reconeguts compositors, Skudlik interpretarà dues famoses batalles de Joan Baptista Cabanilles i d’un autor anònim, així com una sonata d’Antonio Soler, usant la llengüeteria completa de l’orgue. El concert es completarà amb sonates espanyoles i portugueses i una selecció de tientos de mig registre del segle XVII.

La segona sessió (9 de juliol) comptarà amb l’organista alacantí Miguel Bernal i la soprano madrilenya, Julia Ruiz, que portaran “Danses i batalles a la cort i a l’església, un viatge musical en el temps”. El programa recull música ibèrica del període que abasta des de finals del Renaixement fins al Barroc.

El programa continua el 10 de juliol amb el portuguès Joao Vaz, que portarà “Quatre segles de música d’orgue a Portugal”, des d’António Carreira (s. XIV) fins a l’inici del segle X!X.

El programa el tancarà el mateix director de les Jornades, Ignacio Ribas, que estarà acompanyat pel poeta Manel Gibert. La sessió inclourà la lectura de la recreació literària Nítid silenci, que Gibert ha escrit expressament per a l’espectacle. D’altra banda, Ribas oferirà una selecció de sonates inèdites del valencià Rafael Anés (s. XVIII), que va ser l’organista titular de la catedral de València durant cinquanta-quatre anys. Les seves obres han estat dos segles en el silenci d’arxius privats, fins que han arribat a les mans de Ribas.

El cicle també compta de nou amb la proposta d’Orgue&Promenade, que consisteix en visites a la Massana que inclouen la descoberta de l’orgue de l’Església, i el Concurs Internacional la Massana Orgue 2019 (4-5 d’octubre), enguany dedicat a la figura d’Antonio Soler.

Cal remarcar que totes les activitats culturals són gratuïtes.

TOTES LES NOTÍCIES