Espècies en perill d’extinció: Curroc

Un exemplar de curroc (Gencat.cat)

Més de 32.000 espècies, incloent-hi vegetals, estan en perill d’extinció i algunes les trobaràs a faltar. El titular sembla graciós, però no ho és. Més de cinc mil espècies d’animals es troben amenaçades actualment. Quins animals estan en perill d’extinció a Europa? Espècies invasores de manera accidental o intencionada alteren la cadena tròfica. Podria ser l’espècie humana la propera a extingir?

El curroc és una espècie típica d’ambients aquàtics, tant d’aigua dolça com costaners. La seva dieta variada el fa més independent del mar que altres làrids. Després d’una forta regressió al segle XX, actualment la població europea sembla haver-se estabilitzat. Els individus que crien a Catalunya tan sols ho fan al delta de l’Ebre i hivernen a l’Àfrica. Tot i això, hi ha cites aïllades de diferents individus hivernants a Catalunya.



Hàbitat

  • Per a criar ocupa sistemes dunars de platges amb vegetació dispersa i aiguamolls amb vegetació halòfila. També se’l pot trobar criant en llacunes interiors, nidifica a la vegetació de ribera annexa a la llacuna i en illes dins llacunes, en cas d’haver-n’hi.

  • Pel que fa a ambients antròpics, el curroc cria en dics, piscifactories abandonades, salines i embassaments d’àrees interiors.

  • És menys dependent del mar que altres làrids, ja que té una dieta molt més àmplia, no es limita només al peix, sinó que s’alimenta també d’insectes, crancs, etc.



Distribució

  • Espècie àmpliament distribuïda per tot el món, però de manera discontínua. Els seus nuclis de cria s’estenen per les costes del sud d’Europa fins a la Xina, l’Índia, la costa argentina i les costes americanes atlàntica i pacífica de l’Amèrica del Nord i Central.

  • La subespècie que es pot trobar al paleàrtic occidental (nilotica) és estival i hiverna al sud-est asiàtic, l’Índia, Austràlia i Àfrica. La metapoblació que cria a Catalunya, concretament, hiverna a l’Àfrica, tot i que hi ha cites d’hivernada al llarg de la conca de la Mediterrània.

  • A Catalunya el curroc tan sols cria al delta de l’Ebre.

  • A Espanya es distribueix a parts iguals entre colònies costaneres (València i Doñana) i d’interior (llacunes extremenyes i castellanomanxegues).



Informació extreta de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

[do_widget id=category-posts-pro-64]