Espècies en perill d’extinció: Còlit negre

Un exemplar de còlit negre (Gencat.cat)
Un exemplar de còlit negre (Gencat.cat)

Més de 32.000 espècies, incloent-hi vegetals, estan en perill d’extinció i algunes les trobaràs a faltar. El titular sembla graciós, però no ho és. Més de cinc mil espècies d’animals es troben amenaçades actualment. Quins animals estan en perill d’extinció a Europa? Espècies invasores de manera accidental o intencionada alteren la cadena tròfica. Podria ser l’espècie humana la propera a extingir?

El còlit negre és un ocell de zones obertes àrides amb rocams i sòl nu. A Catalunya i a la resta de la Península Ibèrica és resident amb una població molt fragmentada, ocupant aquest hàbitat concret. Els seus factors d’amenaça més destacats són la pèrdua d’hàbitat degut a canvis d’usos del sòl agrícoles, i les onades de fred. El còlit negre és una espècie catalogada en perill d’extinció.



Hàbitat

  • Espècie típica d’ambients oberts, àrids i assolellats, i relleu accidentat, principalment entre 200 i 600 metres. Ocupa espais amb sòl nu i rocams, o amb vegetació molt dispersa i mai amb un estrat arbustiu dens.

  • A les zones amb muntanyes i turons, se’l troba en vessants sud, ja que és la part amb més superfície de sòl nu i menys vegetació.

  • És molt afí a rocams calcaris: penya-segats marins i fluvials. Al sud de Catalunya també ocupa barrancs i talussos, amb pedres i materials tous, com argiles o guixos.

  • Pel que fa a paratges antropitzats, habita conreus amb fruiters de secà (oliveres, ametllers, vinyes) amb presència de murs de pedra seca. Al Garraf es troba en pedreres actives.



Distribució

  • A Catalunya és present a la plana de Lleida i a Terres de l’Ebre, provinent de la població ibèrica de la vall de l’Ebre. Fora d’aquest accident geogràfic, només se’n té presència segura al Garraf i al Montsec, tot i que darrerament s’han retrobat alguns territoris que es creien perduts a la Noguera.

  • En els darrers 15-20 anys, la població nidificant ha perdut un 24-46% de la seva distribució. Ha desaparegut a l’Empordà, Montserrat, el Baix Penedès i a l’Alt Camp.

  • A la Península Ibèrica està àmpliament repartit per tota la costa mediterrània i de manera fragmentada al centre de la península i a la vall de l’Ebre. A Melilla està representat per la subespècie syenitica.

  • Tot i que es desconeixen amb precisió els seus moviments, el còlit negre probablement és sedentari i la seva abundància es mantingui estable tot l’any, tot i que s’observa amb més freqüència a la primavera, probablement per un major esforç de mostreig i una major detectabilitat durant aquesta època de l’any.



Informació extreta de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]