Sempre s’ha dit que per fer les coses ben fetes no s’ha de tenir pressa i en aquest cas ni pressa ni treball. Tot ho fa el forn mentre nosaltres gaudim d’una pel·lícula, d’un bon llibre o d’un bon vermut, … Amb aquesta recepta, seguint-la al peu de la lletra, us sortirà una de les millors espatlles de xai que hagueu fet a casa.
Ingredients
- 1 espatlla de xai
- 6 patates
- 2 cebes
- 2 pebrots verds
- 2 dents d’all
- 1 llimona
- 1 copa de brandi o conyac
- 300 ml de brou de carn
- Farigola, romaní i pebre
- Oli i sal
Elaboració
- Preescalfem el forn a 140 º C, … si, si, ho dic bé a 140 º C (dalt i baix).
- Si sou de pagès i teniu una destral a casa li doneu uns talls a l’espatlla per facilitar l’enfornat i els talls posteriors. Si no el carnisser de confiança ens ho farà.
- Freguem bé l’espatlla amb oli i escampem per sobre sal, pebre, farigola i romaní.
- Tallem mitja llimona a grills i els posem en els talls de l’espatlla.
- Fem el mateix que abans amb les dents d’all.
- En una safata apta per al forn posem una mica d’oli i incorporem l’espatlla.
- Ruixem per sobre la meitat del brou. La resta de brou li anirem afegint si veiem que li falta.
- Introduïm la safata en la segona posició del forn començant des de baix.
- Ho deixarem al forn entre 2h 45min. i 3 h. donant-li la volta cada 30 minuts.
- Tallem les patates a rodanxes d’aproximadament 3-4 mm, tallem la ceba a rodanxes també i els pebrots verds en tires llargues.
- Al cap d’1 hora de forn , traiem un moment l’espatlla i posem al fons de la safata les patates, les cebes i els pebrots i salpebrem. A continuació tornem a posar-ho sobre l’espatlla i ho posem al forn una altra vegada. (Aquest pas caldrà fer-lo ràpidament)
- Al cap de les 2 hores de forn ruixem per sobre amb la copa de brandi i espremem també per sobre la mitja llimona que ens ha quedat d’abans.
Aproximadament entre 2 hores 45 minuts i les 3 hores estarà tendre i melós (el temps dependrà de cada forn).
És molt important que anem donant la volta a l’espatlla cada 30 minuts i l’anem humitejant amb el suc de la safata. En el vídeo veureu que les patates es posen al principi, això es perquè es van fer a mitges llunes i son més gruixudes, per això es posen al principi. Si les feu en rodanxes més fines les incorporeu més tard.
SALUT I BON MENJAR!!
Podeu trobar més receptes a cuinateca.cat