Espanya avala la negociació d’Andorra per tancar un acord d’associació amb la UE

Empresaris, representants institucionals i responsables polítics d’Andorra i Espanya han debatut aquest divendres, 9 de juny, a Madrid sobre les oportunitats i els reptes que representa per Andorra l’acord d’associació amb la Unió Europea, en el marc de les terceres jornades sobre Inversió i Negocis a Andorra. A l’acte han assistit unes 200 persones, principalment empresaris espanyols i andorrans, i també membres de cossos diplomàtics de diferents països.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec del ministre d’Afers Exteriors d’Andorra, Gilbert Saboya, i de l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio. Saboya ha destacat que “per Andorra l’acord d’associació és una manera d’impulsar-se cap a un futur ple d’oportunitats per a nosaltres. Per part de la Unió Europea i d’Andorra hi ha una voluntat inequívoca de seguir negociant aquest acord d’associació”, i ha afegit que “per ambdues parts és una bona oportunitat de demostrar que tant la UE com els tres microestats són capaços d’arribar a un acord en els propers anys. És evident que això suposa un repte important però tenim en ment exemples reals de països de la nostra dimensió que han trobat en acords similars el seu lloc, com el cas de Liechtenstein”.

Saboya: “L’aposta per l’acord d’associació està plenament alineada amb el procés de reformes”

El ministre d’Afers Exteriors també ha recordat que “l’aposta per l’acord d’associació està plenament alineada amb el procés de reformes i probablement no tindrien sentit sense aquesta capacitat de visualitzar-se en alguna cosa concreta en els propers anys”, i ha reconegut que “som molt conscients que és un procés de negociació llarg, complex i difícil on haurem de tenir la intel·ligència, uns i els altres, d’ajustar aquest equilibri entre participació al mercat interior i el respecte a algunes de les nostres particularitats, però només des de la voluntat política que vam demostrar fa 4 anys de que era possible fer les reformes. Només des de la voluntat política de continuar la negociació serà possible que les negociacions arribin a bon port”.

En el seu discurs Saboya també ha posicionat Andorra com a destí preferent per als inversors internacionals i per a testar projectes d’innovació. A tall d’exemple ha recordat la xarxa de convenis per evitar la doble imposició que està en vigor amb els principals països de l’entorn i que no para d’ampliar-se amb la signatura amb nous Estats. També ha informat que fa quatre anys que està en creixement la massa salarial i el PIB d’Andorra.

Montobbio: “L’acord d’associació ha de ser la segona gran transformació de l’Andorra contemporània”

Per la seva banda l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio ha remarcat que “el fet de que en aquests temps de canvis, hi hagi un país com Andorra que afronti el repte de formar part del mercat interior i de compartir amb nosaltres aquest projecte europeu és una molt bona notícia per a la construcció europea”, i ha qualificat la negociació de l’acord d’associació com “la segona gran transformació de l’Andorra contemporània” després de  l’aprovació de la Constitució del 1993.  

Ana Palacio: ““Espanya té especial interès en la participació d’Andorra en el mercat interior europeu”

La conferència central de la jornada ha anat a càrrec de l’advocada i exministra d’Afers Exteriors d’Espanya, Ana Palacio, que ha fet un repàs de la situació política actual europea i de l’encaix del Principat amb la UE. Palacio ha assegurat que “Espanya té especial interès en la participació d’Andorra en el mercat interior europeu sense perjudici de que la realitat de les seves característiques pròpies hauran de modular alguns aspectes concrets”. La seva intervenció ha estat moderada per Jaime Garcia-Legaz, president executiu de la Compañía Española de Seguros de Crédito a la Exportación (CESCE).

Maerten: “Europa farà el possible per arribar a un acord beneficiós per Andorra”

Poc abans s’havia celebrat una taula de debat sobre l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea amb la participació de Claude Maerten que és el cap negociador adjunt de l’acord d’associació entre Mónaco, Andorra y San Marino con la UE. Maerten ha coincidit amb Saboya en que “per Andorra és una oportunitat especial per tenir accés al mercat únic de la UE i ha d’aprofitar-se i desenvolupar els potencials de la seva economia. També es tracta de que no només Andorra pugui beneficiar-se de la Unió, sinó que altres mercats comunitaris puguin beneficiar-se d’Andorra”. En aquest sentit Maerten ha pronosticat que “Europa farà el possible per arribar a un acord beneficiós per Andorra i els països membres de la UE, i negociarem els principis comuns i les quatre llibertats de la lliure circulació”. 

En aquest taula de debat també han participat Francisco Jose Montiel, associat principal de l’área de fiscalitat de Deloitte; Marc Maresceau, profesor de Dret Internacional de la Universidad de Gent i especialista en els acords dels petits estats amb la UE; Vladimir Fernández, soci director de Crowe Horwath. La taula ha estat moderada per l’assessor del Govern d’Andorra en temes de la UE, Joaquim Llimona.

Camp: “L’acord és indispensable per a que Andorra es converteixi en una plaça exportadora de serveis”

La clausura ha anat a càrrec del ministre de Turisme i Comerç d’Andorra, Francesc Camp i del secretari d’Estat espanyol per a la UE, Jorge Toledo. Camp ha comentat algunes de les darreres dades econòmiques del país com el creixement, per quart any consecutiu, del nombre de negocis i ha avançat que “en el primer trimestre d’aquest any ja han augmentat un 38,2%”.

El ministre també s’ha referit a l’acord d’associació amb la UE, “és indispensable per a que Andorra es converteixi en una plaça exportadora de serveis gràcies a l’accés a un espai econòmic amb un mercat de més de 500 milions d’habitants”.  En quant a les reformes del país en l’àmbit econòmic, financer i fiscal ha explicat que “tenien un doble objectiu: convertir Andorra en una plataforma de serveis potent i competitiva que complementi i diversifiqui la nostra economia, i també tenir la capacitat de que el món vegi que això és possible a Andorra”. 

Durant la jornada també s’han exposat els atractius d’Andorra per als inversors i empresaris internacionals. Les presentacions han anat a càrrec del vicepresident de Turisme de la Cambra de Comerç d’Andorra, Jordi Daban, del vicepresident del clúster ACTInn, Andrés López, del director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku i del soci de Manubens Advocats, Salvador Balcells. La taula de debat ha estat moderada pel director general de Ràdio i Televisió d’Andorra, Xavier Mujal.

Text i foto: Actua

TOTES LES NOTÍCIES