Espanya aprova l’estat d’alarma i proposa estrendre’l fins al maig

Pedro Sánchez, President del Govern Espanyol
Pedro Sánchez, President del Govern Espanyol. Foto: AndorraDifusió

El consell de ministres espanyol ha aprovat aquest diumenge al migdia l’estat d’alarma en una reunió extraordinària.

El president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat en al roda de premsa posterior que la intenció és allargar aquest estat d’alarma durant sis mesos, fins al 9 de maig, ja que és el temps marcat pels experts per superar la segona onada. Entrarà en vigor aquesta mateixa tarda. “És un instrument eficaç perquè amb l’estat d’alarma vam poder doblegar el virus”, ha declarat. De moment preveu limitar la mobilitat nocturna entre les 23h i les sis del matí. Les comunitats autònomes podran confinar el seu territori total o parcialment.

Si la situació de la pandèmia ho permet, ha dit, l’estat d’alarma s’aixecaria. L’objectiu, ha indicat, és reduir el nombre de contagis a 25 casos cada 100.000 habitants. Sánchez ha apel·lat a la responsabilitat de tota la població per frenar el virus.

És previst que aquesta mateixa tarda el Govern de la Generalitat de Catalunya es reuneixi amb Protecció Civil per aprovar un paquet inicial de mesures preventives, principalment el toc de queda, que restringirà la mobilitat de les 22h fins a les sis del matí. Les comunitats autònomes tenen marge per ajustar l’horari base aprovat pel consell de ministres, de 23h a 6h, i Catalunya ja ha anunciat que començaria una hora abans.

La segona onada de la COVID-19 a Catalunya continua descontrolada, i en les últimes 24 hores s’han detectat prop de 5.000 nous casos i 21 defuncions més. Des del mes de març s’han produït 230.870 casos i 13.794 morts.

TOTES LES NOTÍCIES