L’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) ja fa un any que treballa en la implementació del pla d’Atenció Integral i Centrat en la Persona (AICP) i de moment en fa un balanç positiu. Així ho han exposat aquest dilluns al matí la directora de la institució, Celine Mandicó, i la presidenta de la Fundació Pilares, Pilar Rodríguez, que està fent de tutora en la implementació del projecte. “La intenció és tornar les regnes de la vida a les persones i que els professionals i les famílies deixin de decidir per elles… tornar-los el control de la seva vida”, ha exposat Rodríguez.

El pla estratègic, que posa les persones al centre i és integral amb les altres institucions del país, promou que “hi hagi persones que marxin de la residència i agafin un pis sols, que els nens no hagin d’anar a l’EENSM i els suport el rebin a fora… plans especialitzats per a cadascun dels demandants”, ha resumit la presidenta de la Fundació Pilares. Tot plegat s’ha traduït en una concentració de totes les actuacions amb l’objectiu de posar l’organització i tots els seus recursos al servei de la persona.

Com a exemples de canvis implementats al llarg d’aquest primer any del pla estratègic, que es projecta a quatre anys vista, Mandicó ha parlat de les obres realitzades a la Llar-residència l’Albó, que han permès habilitar espais de convivència i de vida quotidiana, convertir les habitacions d’aquestes persones en casa seva, així com la implementació de futures petites empreses que serveixin per donar-los ocupació de les feines que ja realitzen dins del centre. També ha exemplificat que al servei de menjador ara és d’autoservei, on els mateixos alumnes escullen i trien el que volen menjar. “Ara, cada dia han de prendre les seves pròpies decisions i hi ha un cercle de suport que els ajuda a prendre-les”, ha explicat Rodríguez, que ha apuntat que s’està en clara línia de canvi.

Tot i això, aquests canvis són lents ja que s’ha de passar d’un sistema institucional a un que posi les persones al centre, i això requereix també formació per als prop de 250 professionals que treballen a l’EENSM. Respecte al canvi de funcionament, la directora de la Llar-residència l’Albó, Eli Tugues, ha destacat que ara “són persones empoderades, són més felices i properes, ens diuen el que volen i el que no i abans no ho feien”. De cara al trajecte de futur d’aquest projecte, Rodríguez ha assegurat que es podrà palpar en el dia a dia de les persones i ja no caldrà explicar-lo tant al detall perquè els efectes es notaran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada