Josep Cuní reivindica el paper del periodisme

josep-cuniEl periodista Josep Cuní va reivindicar el paper del periodisme davant de l’eclosió de les xarxes socials, que aporten molta informació i que a més ho fan amb gran agilitat. Però va considerar que cal filtrar encara més les dades per oferir a la societat informació veraç i de qualitat

“Les xarxes socials no són participativament tan plurals com havíem cregut. Ens pensàvem que facilitarien la comunicació horitzontal i això només és relativament cert “va dir Cuní, que va afegir, que les xarxes socials són considerades la nova religió.

Cuní ha fet aquestes afirmacions el dia 13 de novembre, en la sisena sessió del Fòrum de la Comunicació organitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).

El periodista va subratllar que la societat necessita del periodisme més que mai i va reclamar una autocrítica dels mateixos periodistes en relació amb l’exercici de la seva tasca. “Aquesta autocrítica no la vam fer en el seu moment, perquè vivíem en l’opulència econòmica, i ara, a al mes, tenim la presència de les xarxes socials, que ens resulten molt captivadores per la seva agilitat i la dependència que d’elles tenim”, ha afirmat el periodista.

Cuní va lamentar que sovint les informacions que arriben mitjançant les xarxes socials no es contrasten degudament. En aquest sentit , va aportar dades d’una enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques segons els quals, els mitjans convencionals continuen al capdavant de la credibilitat en la percepció que té la ciutadania.

“No es tracta de minimitzar l’impacte ni la força de les xarxes, però els periodistes cal que continuem esbrinant els fets, contrastant les fonts i prenent la distància necessària”, ha sentenciat.

El periodista ha subratllat que la necessitat de reforçar la bona praxi periodística és més necessària que mai, ja que cada vegada els periodistes i la societat reben formes més sofisticades de propaganda. “Ara, la propaganda està basada en una veritat, no és com abans, que era una falsedat repetida moltes vegades. Ara la propaganda té una base de veritat i persegueix seduir, i és per això que es fa molt difícil combatre-la”, ha dit.

En relació amb el tancament de Canal 9, el periodista va reivindicar la necessitat de comptar amb mitjans de referència. “L’escola, l’hospital i la televisió són tots serveis públics i són tots complementaris”, va subratllar el periodista, que ha afegit que hi ha una ofensiva contra la televisió pública.

El ponent va ser presentat pel president del CAC, Roger Loppacher, que prèviament també s’havia referit a l’eclosió de les xarxes socials i a la necessitat de comptar amb professionals del periodisme com a referents, que descodificasen la informació i que generessin credibilitat entre la ciutadania.

“Cal estar molt atents perquè el desig d’immediatesa que generen les xarxes socials no vagi en detriment dels principis bàsics del periodisme, com ara la veracitat o la precisió de les informacions”, va dir Loppacher, que ha afegit que aquesta preocupació era compartida per altres reguladors audiovisuals europeus.

Per Tecnonews / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES