Aquest diumenge 17 de febrer, festivitat de Sant Antoni Abat, a la plaça Guillemó d’Andorra la Vella – a partir de la una del migdia -, s’hi celebrarà la tradicional Escudella de Sant Antoni, oberta als ciutadans i visitants, on s’hi podrà degustar el plat més representatiu de la nostra gastronomia.

Aquesta manifestació popular, tan arrelada en el calendari festívol de la vila d’Andorra la Vella, i de la Parròquia, des de fa 47 anys, es va reprendre d’una tradició multisecular, d’ençà l’any 1969, per una iniciativa dels Tons de l’avinguda Meritxell, que la van reviscolar.

Durant segles, a Andorra la Vella, el dia de Sant Antoni de febrer, s’hi feia una vianda barrejada, amb productes del porc, que s’oferia a les persones més desvalgudes i necessitades de la parròquia, en honor del sant, conegut popularment com “L’advocat dels pobres”.

Més de 100 persones mobilitzades a la plaça Guillemó

L’Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella, organitzada pel Comú de la Parròquia i la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella, és una manifestació que aplega cada any milers de persones a l’entorn de les de les 10 fogaines emplaçades al bell mig de la plaça – 8 fogaines d’escudella i 2 fogaines de caldo, per coure-hi les mandonguilles -, on s’hi condimenta els ingredients indispensables i necessaris per obtenir-ne una escudella, que és considerada de les millors i més suculentes dels Pirineus.

Enguany, a partir de les 13.30 hores, és previst que es vagi servint més de 3.500 racions d’escudella, preparada per un centenar d’escudellaires, que ja encendran els focs a un quart de sis de la matinada, a trenc d’alba, quan començaran a fumejar les olles.

Plat commemoratiu de la 47a edició de l’Escudella

Com és de costum, el Comú posarà a la venda el plat de terrissa commemoratiu de la diada de Sant Antoni de Gener, a mena d’olleta, del qual se n’ha fet 700 exemplars, amb un motiu gravat que representa l’antiga Font de la plaça d’Andorra.  

Els plats, que es vendran al preu unitari de 7€, es podran adquirir, a partir de les 10 del matí, al vestíbul del Centre Cultural la Llacuna.

Unió del Comú amb la Confraria d’Escudellaires

Tots els membres de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella en estreta associació amb el Comú de la Parròquia – que assumeix l’estratègia de preparatius i el patrocini -, fan possible la perpetuació d’aquest esdeveniment significatiu i també apreciat per andorrans, residents i per molts visitants, com una tradició perdurable i encontre de convivència ciutadana, que les altres parròquies del país també han anat incorporant gradualment en el seu calendari.

El Comú d’Andorra la Vella mobilitza, per a l’ocasió, efectius dels Serveis d’Aigües, d’Enllumenat, d’Obres, d’Higiene, de Circulació i Manteniment, i de l’Àrea Cultura que coordina els dispositius.

L’àpat tradicional del dia de Sant Antoni Abat

A les 13.00 hores, mossèn Ramon Sàrries, farà la benedicció de les fogaines i de les olles, en presència dels Cònsols i dels Consellers de Comú, acompanyats dels convidats. Immediatament, hi haurà la proclamació del nous escudellaires de l’any, que n’han exercit en tres edicions anteriors; a un noi de la vila agermanada de Sant Pol de Mar se li imposarà l’Armilla, la Cullera i la Barretina lila i una nena de 12 anys, filla d’una escudellaira, així com una senyora, totes dues del país, rebran el Davantal i la Cullera. Acte seguit, es començarà a servir l’escudella a tots els assistents, fins que s’arribi a rostar els fons de les fogaines i s’escurin les cassoles.

Foto: Escudella de Sant Antoni de l’any 1976 a l’avinguda Meritxell davant del restaurant “La Truita”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada