Aquesta és una ruta llarga i circular, de 8 hores de durada, dins el Parc natural dels Ports, que surt i acaba al petit municipi de Paüls (Baix Ebre). Per fer-la, cal estar acostumat a caminar i a fer desnivells importants, ja que el principi de la ruta és força dur, amb un pendent llarg i molt pronunciat. Com tota pujada, però, després té la seva recompensa: les vistes espectaculars de la vall de l’Ebre que es tenen des de dalt dels Montsagres.

Agafarem el camí de les Glòries (GR-171), indicat amb marques blanques i vermelles, des del cementiri de Paüls. Al quart d’hora, ens trobem amb la primera bifurcació, on prenem el camí de la dreta. Travessem el barranc de les Fonts i iniciem la pujada cap els Montsagres de Paüls per un corriol que serpenteja. La pujada és cansada però les vistes, amb el barranc, les pinedes i la vall als nostres peus, ens animen a seguir endavant. Al final de la pujada ens trobem amb una gran esplanada, al mig de la qual ens espera la font dels Montsagres de Paüls, on podem refrescar-nos abans de reprendre el camí.

A la nostra dreta ens queda el forat de la Firella, una gran escletxa que forada la carena i permet passar a l’altra banda des d’on podem veure Paüls i el riu Ebre a vista d’ocell. Una imatge realment espectacular. A l’estiu, quan el dia és llarg, encara tenim temps d’acostar-nos-hi, però a l’hivern haurem de calcular bé el temps abans de desviar-nos dels nostre camí, que des de la font dels Montsagres segueix a l’esquerra, direcció al coll de la Gilaberta.

Un cartell ens indica la direcció que hem de seguir fins al coll. Una mica abans d’arribar-hi, quan sortim del camí enmig del bosc, tindrem un dubte existencial: per molt assedegats que estiguem no sabrem què treure abans, la càmara de fotos o la nostra cantimplora davant la bellesa de l’indret. I és que no sabrem què fotografiar abans: les roques de Benet, que s’aixequen colossals a la nostra esquerra, o acostar-nos fins al Tossal d’en Grilló, que ens queda a la nostra dreta, i treure el cap sobre aquest espectacular mirador.

Bé, fetes les pertinents fotografies, seguim direcció al coll de Gilaberta. Quan hi anem trobem un indicador metàl·lic que ens indicarà diverses rutes. Agafarem la d’Horta de Sant Joan. A partir d’aquí, el camí ja va de baixada. Passa per mig de boscos i pel costat del pou de les Crevetes de Lloà. Passarem també pel costat d’un mas en runes. Una mica després, quan trobem una bifurcació, caminarem per l’esquerra fins arribar a uns masos. El camí segueix pel barranc dels Estrets, pugem una mica i arribem a una pista forestal, més ampla, on trobem la freda font Canaleta i la de la Carrasca, que forada la roca.

A la següent cruïlla, agafem el camí de la dreta, que ens portarà fins al coll de les Canals. Sempre baixant, creuem el barranc, deixant a l’esquerra el sender que puja a la font de Galdiri -si volem, ens hi podem acostar. Des d’aquí, en una hora més o menys, arribarem de nou al punt de sortida seguint sempre el sender que baixa cap a l’esquerra. Abans, però, passarem encara pel costat de les últimes fonts del recorregut: les fonts de Sant Roc, envoltades de llegenda.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada