Escapades prop de casa: El castell de Requesens

En plena serra de l’Albera hi ha un castell de pel·lícula. I mai millor dit perquè en ell s’hi va rodar part d’El Caballero del Dragón (1986), de Fernando Colomo, i amb Fernando Rey i Miguel Bosé com a actors. Es tracta del Castell de Requesens, que s’aixeca en un cim a prop de Cantallops (l’Alt Empordà). Amb un passeig d’una horeta arribarem fins a aquest edifici del segle XI, un dels més conservats de l’època en aquesta comarca perquè el va restaurar fa 100 anys el comte de Peralada. Mentre ens hi acostem i l’observem de lluny, tot pujant la carena i amb la tramuntana de cara, ens semblarà que ens haguem transportat a l’Edat Mitjana.

L’excursió a peu comença en el veïnat de Requesens, uns 7 quilòmetres després del municipi de Cantallops. Per agafar la pista forestal s’ha de desfer un tros del camí que haurem fet en cotxe. De seguida trobarem el sender que baixa entre castanyers a mà esquerra, marcat amb senyals grogues i blanques, i que ens portarà a la resclosa. Després de creuar un rec, un camí a l’esquerra ens porta fins a l’anomenat pou del glaç.

Seguint el camí, arribarem a una cruïlla situada en una pineda. Hem de tombar pel camí de l’esquerra, que ens portarà fins al refugi de la Barraca del Forn de Glaç. De seguida ens tornarem a endinsar a la pineda, l’ombra de la qual ens acompanyarà en el tram final que puja per la carena fins al castell de Requesens.

El castell està obert cada dia d’estiu, del 15 de juliol fins al 10 de setembre, de les 11:00 fins a les 19:00 hores. La resta de l’any es pot visitar caps de setmana i festius, d’11 a 18:00 hores. Els dimarts està tancat.

Podem tornar al punt de partida per on hem vingut o seguint el mateix camí, que baixa per un camí de la dreta al costat d’uns avets. Si escullim la segona opció, podrem emportar-nos més records de l’excursió. I és que aquest camí ens portarà per davant l’Església Vella, una capella romànica situada a prop del castell, el dolmen de Buenys i la Font Rovellada.