Escapades prop de casa: De Penyafort a Castellet

Situats davant el Castell de Penyafort, al municipi de Santa Margarida i els Monjos, iniciem la ruta d’aquesta setmana per la pista asfaltada que rodeja aquest edifici que primer va ser convent dels frares dominics, després presó republicana i en l’actualitat s’està restaurant per a usos culturals, socials i econòmics.

Després del primer revolt, deixem a l’esquerra un camí de carro que ens portaria a Mas Petit i a Cal Pere Joan i 50 m més endavant a mà dreta en deixem un altre que condueix a unes vinyes. A la dreta trobem diverses masies i a l’esquerra deixem un camí que ens portaria al Fondo de St. Llorenç.

Passem per sobre el torrent de Sal i Pebre apreciant una petita mostra de vegetació de ribera en el fondo del torrent. Uns metres més enllà trobem a la dreta la masia de Cal Gallego i al seu costat un camí asfaltat que ens portaria a les Masses. Seguirem pel mateix camí i més endavant en veurem un altre a l’esquerra que portaria a la masia de la Sanabra. Seguim recte i arribem al fondo de Borrelleres on hi ha un corral d’ovelles.

Continuem fins trobar una cruïlla de camins. Girem a l’esquerra seguint el camí principal fins a la masia de Mas Bellestar. Al davant de la porta del baluard de la masia girem a la dreta per un camí, just davant les restes d’uns antics corrals. Continuem el sender entre vinyes fins arribar a una zona boscosa.

Un cop dins la pineda girem cap a la dreta i continuem per aquest camí principal sinuós deixant petits corriols a dreta i esquerra.

Al cap d’una estona arribem a una pista forestal on girarem cap a l’esquerra. Al primer revolt deixem la pista i continuem per un petit corriol a la dreta i que voreja una vinya. Al davant veiem la masia de Mas Pigot (casa de turisme rural) i les restes d’un antic columbari. Continuem pel marge de la vinya, baixem a la terrassa inferior i seguim fins que trobem un corriol a mà esquerra que s’endinsa cap el bosc.

Hem d’anar seguint aquest petit sender que travessa una fondalada d’alzinar fins arribar a unes feixes. Les resseguim pel marge dret fins trobar un corriol enmig del matollar que ens porta fins uns camps cultivats amb horta i oliveres. Seguim per la vora esquerra d’aquest camp fins a arribar a una pista forestal més ampla. Continuem cap a la dreta i al cap de pocs metres trobem un petit encreuament, hem de seguir recte fins que en trobem un altre, llavors en aquest hem de continuar pel camí de l’esquerra que baixa lleugerament.

Al cap de pocs metres trobem el camí principal que porta al fondo de la Bovera tancat per una cadena. Nosaltres anirem cap a la dreta per un corriol fins arribar al nucli de Torrelletes.

En arribar a Torrelletes baixem uns graons que trobem a l’esquerra i seguim pel carrer de Santa Magdalena fins arribar a una petita rotonda. Continuem recte en la mateixa direcció fins el final del carrer, i continuem pel camí ara de terra. En el primer revolt, agafem un sender a la dreta, que s’endinsa dins el matollar i ressegueix la carena del turó i després enmig d’una pineda (cal estar atents a la senyalització). Al cap d’una estona ens trobem un camí més ample que seguim cap a l’esquerra (si anéssim cap a la dreta tornaríem a Torrelletes).

Al final de la pineda, quan el camí es fa més obert, baixem a la dreta per un corriol de forta pendent que creua el torrent de la Cluca. Continuem per l’altra banda del torrent per un camí que gira a l’esquerra i passa entre vinyes.

Quan s’acaba el marge de la vinya girem cap a la dreta per un camí més ample que puja en direcció a la carretera local BV 2117, abans d’arribar-hi podem veure, a la dreta, una feixa amb garrofers.

Un cop arribem a la carretera, la voregem uns 10 metres per l’esquerra sense creuar-la. Continuem per la pista asfaltada que veiem al davant i que ens portarà fins a l’església de St. Pere de Castellet, des d’on seguirem baixant fins arribar a la plaça del castell de Castellet.