Si volem presumir de conèixer bé Catalunya hem de pujar al Puigsacalm. Us proposem aquesta ruta partint de la collada de Bracons. Ens meravellaran els paisatges verds i frondosos de l’ascensió i, ja des del cim, a 1.515 metres d’altitud gaudirem d’impressionants panoràmiques. És una caminada d’unes tres hores si no fem gaires parades, per la qual haurem d’anar ben calçats i proveïts d’aigua.

La ruta parteix de la collada de Bracons. Per arribar-hi es pren la carretera C-152 d’Olot a Sant Feliu de Pallerols i, després, es trenca a la dreta per la carretera veïnal GIV-5273 que comunica Joanetes i la Vall d’en Bas amb Torelló. Una vegada al coll, es deixa el cotxe i s’agafa el camí senyalitzat que va cap al nord tot superant un marge rocós de la carretera. Durant el recorregut s’aniran trobant marques de pintura, o bé vermelles i blaves o bé verdes i blanques.

Uns 10 minuts després es deixa un sender a la dreta que puja fins al puig Tosell Gros. El sender planeja i baixa suaument, novament torna a pujar, fa uns llacets i, quan ja fa 30 minuts que s’ascendeix, s’arriba a la collada de Sant Bartomeu (km 1,3). De la mateixa vessant sud hi arriba un camí per l’esquerra que porta al puig de les Àligues; cal flanquejar el collet i girar immediatament a la dreta seguint les marques de pintura i deixant un parell de caminets a l’esquerra.

Prop de l’hora de caminada es troba un camí que porta a Sant Bartomeu i baixa a Vidrà (km 2,47). Es pren la desviació cap a la dreta i de seguida s’arriba a la font Tornadissa. En aquest punt el camí gira cap a l’est i s’enfila de manera molt pronunciada. Hi ha dues opcions vàlides que condueixen al mateix punt. S’accedeix a la carena dels plans de Manter i se segueix pujant, ara de manera més suau, fins a trobar el camí que puja del pla Traver. Es vira a la dreta, cap al sud-est, tot seguint el filat de l’esquerra.

A l’hora i 20 minuts de caminada es passa una petita porta de fusta (km 3,45), tot canviant de vessant, i s’accedeix als rasos de Clivillers. Al cap de poc, després d’un curt flanqueig rocós, s’arriba al collet del mateix nom (km 3,76).

5 minuts després es deixa a l’esquerra el camí que baixa a Santa Magdalena i, enfilant la darrera rampa forta, en 1h i 45 minuts de caminada ja s’arriba al Puigsacalm (km 4,16). La panoràmica és de tal envergadura que es pot aprofitar la magnífica vista per donar una classe pràctica de geografia. La tornada la farem desfent el camí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada