Escapades per la península: Logronyo

Habitants
Més de 150.000 habitants.

Superfície
79,57 km2.

Ubicació
Logronyo és un municipi situat al nord d’Espanya, capital de la Comunitat Autònoma i província de La Rioja

Clima
La meteorologia de la ciutat és suavitzada per la localització en la vall de l’Ebre. Tot i amb això, el clima que li és propi, per situació, és el mediterrani continentalitzat. La temeratura mitjana anual és de 13,5 graus, amb màximes a l’estiu de més de trenta grausi i mínimes a l’hivern de cinc graus sota zero.

Cuina
Alguns dels plats típics de la cuina de Logronyo són les patates a la ‘riojana’, les costelles de xai al ‘sarmiento’, els ous a la ‘riojana’ o el bonítol amb tomàquet. A banda, cal fer especialment al vi, d’excel·lent qualitat i amb denominació d’origen.

Altres
Logronyo forma part del Camí de Santiago.

Municipi i capital de la comunitat autònoma de La Rioja, Logronyo està situat a la riba dreta de l’Ebre, prop de la confluència amb el riu Iruega. Els orígens de la ciutat sembla que es remunten a l’època celtíbera. El seu topònim significa ciutat de pas. El nom de Logronyo deriva del llatí “ille” i del germànic “gronno”, que significa pas. La ciutat va passar de ser un lloc de pas al seu desenvolupament, coincidint amb el també desenvolupament del Camí de Santiago. El títol de ciutat va ser concedit l’any 1431 per Joan II de Castella.

Els patrimoni artístic de Logronyo es basa en els seus edificis religiosos, dels quals destaquen la Catedral de Santa Maria, el Palacio, l’església de San Bartolomé i l’església de Santiago el Real. La Catedral de Santa Maria, anomenada també la Redonda, es va construir al segle XV sobre l’antiga església romànica de San Lucas. Les torres, d’estil barroc, són de construcció posterior (s.XVIII).

L’església de Santa Maria del Palacio data del segle XII, tot i que contínuament ha estat remodelada fins al segle XVIII. D’aquest edifici religiós destaca la part gòtica del claustre, també el retaule i la imatge de Nuestra Señora La Antigua.

L’església de Sant Bartolomé també és de visita obligada en una estada a Logronyo. D’estil gòtic, data del segle XIII-XIV. Per últim, l’església de Santiago El Real és la més antiga de totes, tot i que va ser reconstruïrda al segle XVI. Resalta la monumental portalada d’estil barroc.

Però no només els edificis religiosos són destacables a Logronyo. També cal parlar d’altres de civils, com és el Palau Esparter, una construcció barroca del segle XVIII, que actualment acull el Museu de La Rioja. En aquest grup també hi trobaríem la Casa de los Chapiteles, que antigament va ser l’ajuntament de la ciutat, però que actualment acull la seu de la Conselleria de Cultura i Esports del Govern de La Rioja.

Finalment, just davant de l’avinguda de la Pau hi trobem l’edifici de l’Ajuntament, construït pel prestigiós arquitecte Rafael Moneo. A Logronyo és recomanable visitar alguna de les múltiples bodegues vinícoles de la zona. Una de les més antigues és la Franco-Española, fundada l’any 1890.

TOTES LES NOTÍCIES