Escapades per la península: Hondarribia

Superfície
28,8 km2

Població
Al voltant dels 15.000 habitants

Clima
El clima a Hondarribia és, en general, temperat, amb estius calorosos. la ciutat està protegida pels forts vents del Cantàbric, per la muntanya Jaizkibel i el cap d’Higuer.

Economia
Les activitats econòmiques es basen en l’agricultura, en la ramaderia i en la captura de peix. És notable l’activitat industrial i turística.

Cuina
La gastronomia d’aquesta ciutat del País Basc està marcada pels plats de peix i de marisc, acompanyats d’aliments de l’horat. Sóntípics els percebes, les tortetes de Sant Marc, els cargols, les ssardines i la tonyina.

Compres
L’artesania típica d’Hondarribia són els bastons de fusta tallada i els records mariners.

Festivitats
Són especialment celebrades aquestes festivitats: El Alarde: 8 de setembre: es tracta d’una vistosa desfilada dedicada a la patrona, la Verge de Guadalupe. Processó del silenci, el Divendres Sant. Lliurament de la kutxa, tradició marinera que culmina el 25 de juliol.

Hondarribia és un dels poblets medievals més ben conservats del País Basc. Tot i que anteriorment durant els temps dels romans, també va gaudir d’importància.

El casc antic conserva el traçat de quadrícula dels carrers empedrats. Aquesta és, sense dubte, la part més atractiva de la ciutat que, a més a més, es troba envoltada d’un recinte emmuralllat que, fins a finals del segle XVIII encara protegia Hondarribia en la seva totalitat.

Des d’una de les portes de la muralla, la de Santa Maria, s’arriba al carrer Major o Negusia, on es troba la major part dels edificis  monumentals. Així, hem de mencionar el Castell de Carles V, fundat al segle X, tot i que la imponent façana sí que va ser construïda  amb el regnat de Carles V. També l’església de Nostra Senyora del Manzano, d’estil gòtic amb elements renaixentistes; la Casa d’Etxabeste, que ocupa una antiga torre de la muralla a la plaça Bikaio i que actualment és un hotel.

En aquesta zona també hi trobem diversos palaus barrocs, com la Casa Consistorial i l’església parroquial, que tot i que és d’estil gòtic, la torre és barroca.

Un dels carrers més típics és el carrer Major. Seguint-lo es va a parar a la plaça d’Armes, on es troba l’anteriorment esmentat castell de Carles V. 

Fora del recinte emmurallat, és de visita recomanada el Santuari de Guadalupe, visible des de qualsevol punt de la ciutat. Acull la imatge de la patrona i va ser construïda originàriament al segle XV A l’interior d’aquesta ermita hi ha maquetes de vaixells que pengen delsostre. Són presents de molts mariners en senyal de gratitud a la verge.

Un altre punt interessant des d’on s’obtenen vistes espectaculars és el mirador de la muntanya Jaizkibel. Aquí es pot arribar fent una ruta paisatgística que surt des de la pujada del santuari de Guadalupe.

Una altra passejada recomanable és la que es fa sortint des del darrere de la platja fins al port nou, seguint pel castell de Sant Elm i arribant fins al far Higuer.

El port d’Hondarribia és un dels més important de la costa basca i la seva platja protegida pel cap d’Higuer i pel mateix port, són dos atractius més d’aquesta bonica i típica ciutat medieval.