Escapades per la península: Granada

Superfície
La superfície de la ciutat és de 88 km2.

Població
Al voltant de les 235.000 persones viuen a Granada.

Clima
El clima de Granada és el característic del mediterrani continentalitzat. Les temperatures són fresques a l’hivern, amb gelades, i caloroses a l’estiu, amb màximes que poden superar els 35 graus.

Geografia
Granada és la capital de la província del mateix nom. Està ubicada als peus de la Sierra Nevada, a l’Andalusia oriental.

Festivitats
La “Semana Santa” granadina ha estat declarada d’Interès Turístic Nacional. També cal destacar el Corpus i el dia de la Cruz.

Cuina
La gastronomia de Granada és rica i variada. D’entre els plats més típics hi ha les migues, les faves amb pernil, la truita del Sacromonte, el gaspatxo, el ‘remojón’…

Pàgina web
www.granadatur.com

La ciutat de Granada va ser fundada pels romans amb el nom d’Illibris. Van ser amb la invasió musulmana, en el segle XIII dC quan es va canviar el nom per l’actual Granada. Els Reis Catòlics van conquerir la ciutat el 1492.

No hi ha dubte que La Alhambra, declarada Patrimoni de la Humanitat, és el monument més emblemàtic de la ciutat. Les obres es van iniciar l’any 1234 . La Alhambra va ser Palau, ciutadella i fortalessa, residència dels sultans i dels alts funcionaris; també dels soldats d’elit (segles XIII al XIV).

Actualment, es distingeixen quatre espais principals: els Palaus, la zona militar o alcassaba, la ciutat o Medina, i la finca agrària del Generalife. Tot, enmig d’un espai idíl.lic envoltat de boscos i de jardins. La Alhambra integra, a més a més, edificis destacats de diverses èpoques, com el Palau de Carles V (d’estil renaixentista), que és on es troba el Museu de La Alhambra i també el Museu de Belles Arts.

Granada és una ciutat monumental, però també és una ciutat universitària i molt activa en la qual s’or ganitzen activitats culturals al llarg de tot l’any. D’entre els actes més destacats, hi ha el Festival Internacional de Música i Dansa, el Festival de Jazz, el Festival de màquia Hocus Pocus, el de Tango.

És també una ciutat per passejar. Turisme de Granada (granadatur.com) ha elaborat tot un seguit de rutes per conèixer més la ciutat. Destaca la de “Granada secreta i subterrània, amb tres recorreguts sorprenents que descobreixen el costat més desconegut d’aquesta ciutat andalusa.

La zona del Barrio de l’Albaycín és de visita recomanada, especialment a la tarda-vespre, quan es poden observar amb més detall la gran varietat de tonalitats. Tampoc no es pot perdre, els jardins de Generalife, el carrer de les teteries, la Casa-Museu Lorca, el monestir de La Cartuja i la Catedral.

La proximitat amb l’estació d’esquí Sol y Nieve hi afegeix un atractiu turístic a la ciutat.

Les tapes són un element característic de Granada i, en general d’Andalusia. Alguns dels barris de la ciutat són coneguts pels seus bars de tapes, com és el cas de la zona de la Plaza Nueva o el carrer pedro Antonio de Alarcón.