Superfície
10.604 Km2.

Habitants
Un milió d’habitants, aproximadament.

Capital
Oviedo

Clima
El clima és oceànic modificat per l’altitud de les muntanyes i per una certa continentalitat a la depressió prelitoral. A la costa, les pluges són fortes i regulars. La temperatura mitjana no sol superar els 20 graus, mentre que els hiverns, per norma general, són suaus. La humitat és, però, gairebé permanent.

Vegetació
El territori asturià és eminentment muntanyenc, donada la presència de la serralada Cantàbrica i els Pics d’Europa com a màxim exponent. A la zona muntanyenca, els prats de pastura tenen una gran extensió. Predominen, doncs, els paisatges atlàntics i el bosc cantàbric de roures, freixes i avellaners.

Cuina
Un dels plats més típics de la cuina asturiana és la fabada, la base de la qual són les mongetes blanques. El formatge de Cabrales també és originari d’aquesta comunitat.

Pàgina web
www.infoasturias.com

Situada a peus del Cantàbric, Astúries limita a l’oest amb Galícia, a l’est amb Cantàbria i al sud amb la comunitat de Castella i Lleó.

Diverses descobertes arqueològiques manifesten com Astúries ja tenia centres de població durant el paleolític mitjà i el paleolític superior, però com a territori específic no es reconeix fins els textos romans de l’escriptor llatí Plinius.

La capital de la comunitat autònoma d’Astúries és Oviedo. Aquesta ciutat es troba situada al sud de la petita serralada de Naranco, entre els rius Nora i Nalón. La seva capitalitat data del regnat d’Alfons II, en establir-hi la cort. D’aquesta època són alguns dels monuments més característics d’aquesta ciutat, com la capella de Santa Leocadia i San Julian de los Prados (Santullano), amb importants restes de pintures murals.

D’estil gòtic, destaca la catedral, on hi ha la capella de San Miguel.

Situat al nordest d’Oviedo, Gijón és seu d’un dels ports més actius del litoral cantàbric. És també una ciutat on la indústria té molt pes en l’economia, tot i que el dels serveis també és un dels sectors importants.

En una estada a Gijón és recomanable una visita al conjunt històric i artístic del nucli antic de Cinadevilla. Podem mencionar el Palau de Revillagizedo, l’edifici de la Rula (que és on es subhasta el peix), l’església de San Juan Bautista i el museu de la casa natal de l’escriptor i polític Jovellanos.

A Gijón es poden visitar diversos museus, com el de la gaita, la Fundació Evaristo Valle i el Museu Etnogràfic Pueblo de Asturias.

Són populars les termes romanes de Gijón. Però és Avilés on els romans hi van deixar més petjades. Encara es poden visitar temples i els carrers fortificats. A Cangas de Onís també es pot veure el seu Pont romà. En aquesta població es troba la cova prehistòria del Buxu i el Santuari de Covadonga.

Un dels escenaris més espectaculars d’Astúries i també de l’estat espanyol són els Pics d’Europa, que constitueixen un bloc calcari, amb cims per sobre dels 2.500 metres. Al seu voltant es troba la localitat de Cabrales i el Parc Nacional de Covadonga.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada