El  Comú d’Escaldes-Engordany ha celebrat aquest divendres a la tarda una nova sessió de consell, en la qual s’ha aprovat el tancament pressupostari de l’any 2016. Un exercici que s’ha liquidat amb la consecució d’una xifra històrica per a la parròquia i és que el darrer any Escaldes va registrar un total de 1.450 comerços, un centenar més que l’any 2015. A més, el pressupost s’ha liquidat amb un superàvit de 4 milions d’euros, tot i que d’aquesta quantitat només un milió correspon a superàvit net, atès que els altres tres milions vénen reconduïts per les obres que encara s’estan realitzant i la partida destinada a l’ampliació de capital de CAPESA.

Pel que fa a l’endeutament, el 2016 es van destinar 3,1 milions d’euros a l’amortització del capital, és a dir, un 8% més que el 2015, i l’endeutament efectiu s’ha situat en 22,7 milions d’euros, unes xifres que segons ha destacat la cònsol major de la parròquia, Trini Marín, mostren el bon estat de salut d’Escaldes en l’àmbit financer. La cònsol també ha indicat que “aquesta posició ens permetrà afrontar noves inversions aviat amb millor perspectiva”. La consellera del PS Cèlia Vendrell ha manifestat el seu malestar per la “deixadesa i manca de comunicació” que hi ha envers la situació de la Vall del Madriu i ha comentat que “la pàgina web fa un any que no funciona”.

Per la seva banda, el conseller de Liberals Marc Magallon ha recalcat que el superàvit ha creat una “mica de confusió entre els ciutadans”, per aquesta raó ha plantejat la idea d’executar els projectes durant el primer semestre per evitar reconduir les inversions. A més, Magallon ha explicat que el benefici net que s’ha obtingut en aquest exercici “es podria destinar a la compra del terreny de davant de l’església”. Per un altre costat, el cònsol menor de la parròquia, Marc Calvet, ha refermat la seva posició de continuar com a cònsol menor i ha explicat que “algú des del meu despatx professional va enviar un missatge i potser si no fos cònsol, no estaríem parlant d’això”.

Escaldes-Engordany ha registrat la xifra més alta de negocis de la seva història durant l’any 2016, amb 1.450 comerços instaurats a la parròquia. Una dada que permet explicar el superàvit net d’un milió d’euros, amb el qual la parròquia ha tancat l’any 2016. En la sessió de Consell de Comú que s’ha dut a terme aquest divendres a la tarda, l’equip comunal ha presentat la liquidació del pressupost del darrer any amb un superàvit de 4 milions d’euros, tot i que d’aquests, només un milió correspon a superàvit net, atès que els altres tres milions estan repartits entre obres i serveis que no s’han pogut finalitzar durant l’any 2016 (1,6 milions d’euros) i la partida destinada a l’ampliació de CAPESA (1,3 milions d’euros).

El comú ha tancat comptes amb un milió d’euros de benefici net, que segons ha destacat la consellera de finances de la parròquia, Núria Gómez, s’explica per l’increment en la recaptació de l’impost de transaccions patrimonials (ITP), que finalment ha permès ingressar 1,8 milions d’euros una xifra força superior als 800.000 previstos. La consellera de finances ha manifestat que “aquests ingressos de l’ITP són molt significatius de com s’està recuperant el sector i que la parròquia atreu inversors”. Gómez també ha assenyalat que durant aquest exercici s’han autoritzat el 87% dels crèdits pressupostaris previstos.

La major part dels crèdits –un 70%- durant l’any 2016 s’han destinat a cobrir despeses de personal, béns i serveis i d’altres despeses financeres, fins a situar-se en 25,2 milions d’euros. D’altra banda, les dotacions per inversió han representat el 20% del total i un 10% s’ha dedicat a l’amortització del deute. Precisament, l’endeutament efectiu s’ha situat en 22,7 milions d’euros a final de l’any 2016, una xifra que representa un 54% del sostre màxim d’endeutament. A més, l’any passat es van destinar 3,1 milions d’euros a l’amortització del capital, un 8% més que el 2015. Aquestes dades han estat ben rebudes per part de la cònsol major, Trini Marín, que ha assegurat que aquestes xifres s’expliquen per “la gestió rigorosa i sostenible que s’ha fet” i també ha indicat que “el superàvit és profitós perquè ens permetrà continuar amb les inversions previstes”.

En el capítol d’inversions, el Comú va autoritzar el 80% del pressupost per un import de 2,8 milions d’euros, dels quals la meitat s’haurà de reconduir per aquest any tenint en compte que moltes de les obres encara es troben en procés d’execució, com és el cas de les obres del Fener. A més, també s’ha posat en relleu les accions realitzades per part de la corporació actual per millorar les voravies de diferents carrers i l’embelliment de diferents punts de la parròquia, així com la implementació d’altres espais esportius i lúdics com les noves pistes de bàsquet 3×3 o l’habilitació de nous aparcaments.

En aquest sentit, la consellera de PS, Cèlia Vendrell, ha lamentat la manca d’acompliment d’algunes de les inversions proposades per l’equip comunal, com ara l’obertura del carrer Sant Antoni, l’ampliació de capital de CAPESA, la realització d’un concurs d’idees per l’avinguda Carlemany i Meritxell o la construcció de l’aparcament a la part alta de la parròquia. Per tot això, Vendrell ha decidit abstenir-se en l’aprovació de liquidació del pressupost del 2016. En referència a la realització de l’aparcament de la part alta, el cònsol menor de la parròquia, Marc Calvet, ha indicat que es tracta d’un pla d’iniciativa privada i que “estan acabant els estudis tècnics, fins llavors no poden fer res”.

D’altra banda, el conseller liberal, Marc Magallon, ha remarcat que les dades facilitades per l’equip comunal referents al pressupost poden ser enganyoses, ja que “no parlem de 4 milions d’euros de superàvit i crec que s’hauria d’explicar millor”. Per això, Magallon ha suggerit que els projectes s’iniciïn durant el primer trimestre de l’any per evitar reconduir imports a final d’any. El conseller liberal també ha felicitat la corporació per les bones xifres aconseguides i ha plantejat la idea d’invertir el superàvit net obtingut aquest any en la compra del terreny situat davant de l’església. Un projecte que tal com ha indicat la cònsol major se sotmetrà a una reunió de poble el mes vinent perquè els ciutadans d’Escaldes decideixin.

Vendrell lamenta la situació de deixadesa del Madriu

La consellera de PS ha manifestat el seu malestar per la manca de confiança i accions, per part de la comissió gestora de la Vall del Madriu. Vendrell ha indicat que la gran major part de la inversió que es realitza “només serveix per pagar sous”. Les queixes plantejades per part del consell assessor mostren la “deixadesa i manca de comunicació entre la comissió i el consell”. A més, la consellera ha indicat que aquesta deixadesa es veu reflectida en la pàgina web que “fa un any que no funciona”.

Calvet referma que no deixarà el càrrec

El cònsol menor de la parròquia, Marc Calvet, ha refermat la voluntat de no deixar el càrrec de cònsol després de posar-lo a disposició davant del partit. Tot i això, Calvet ha manifestat que “algú des del meu despatx professional va enviar un missatge i potser si no fos cònsol, no estaríem parlant d’això”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada