Escaldes no presentarà recurs a la llei de transferències i confia rebre els diners correctament

L’afer en relació a la llei de transferències als comuns continua generant controvèrsia. Després que les corporacions comunals i Govern arribessin a un acord, el passat mes d’abril, perquè aquells articles tombats pel Tribunal Constitucional (15, 16 i 18, és a dir, separatives d’aigües, cadastre i inversions sostenibles corresponents a l’apartat de redistribució sostenible) fossin repartits a parts iguals per tots els comuns, ara algunes corporacions dubten que l’executiu hagi fet una correcte interpretació de la sentència del TC i d’aquest l’acord. És per això que fa unes setmanes el comú d’Andorra la Vella va decidir presentar un recurs davant de l’executiu al considerar que segons la interpretació de l’administració central, la capital deixaria de cobrar prop d’uns 300.000 euros.

El comú d’Escaldes-Engordany recull la preocupació de la corporació veïna, però ha decidit que no presentarà un recurs perquè espera que l’executiu “pagui el que ha de pagar, és la seva obligació, és el que s’ha pactat i és el que especifica la llei de transferències”. Així ho ha apuntat la cònsol major de la parròquia, Trini Marín, que ha confirmat que el passat mes d’agost es va enviar una carta al cap de Govern i al síndic general on es demanava celeritat a l’hora d’aprovar la modificació del text legal, que ja es troba a tràmit parlamentari, després de ser escapçat pel Tribunal Constitucional (TC).

Segons ha explicat Marín, l’error de Govern que ha provocat el gest de la corporació d’Andorra la Vella rau en un “oblit” per part de l’executiu a l’hora d’aplicar una transitòria que estava relacionada amb els articles eliminats pel TC. Un fet que tant per Andorra com per Escaldes no correspon, ja que els articles ja no formen part del text, i reclamen que la nova repartició a parts iguals es cobri en la seva totalitat des del minut zero d’aplicació de la nova llei. En base a la repartició a parts iguals, tots els comuns haurien de cobrar entre 200.000 i 300.000 euros més. La cònsol escaldenca s’ha mostrat confiada que aquest “error” serà esmenat. Però en cas que no sigui així, i “si arriba la transferència i no és la pactada, la Junta de Govern prendrà la decisió que hagi de prendre”, deixant la porta oberta, aleshores sí, a impugnar la llei. Un gest que ha estat aplaudit pels dos membres de la minoria comunal.

Satisfacció per l’estat del pressupost al segon trimestre

La sessió de consell de comú també ha servit per rendir comptes de l’estat d’execució del pressupost del segon trimestre. A tancament de juny, la corporació escaldenca ha realitzat un total del 76% de les inversions previstes que corresponen als treballs de l’avinguda Carlemany (3,5 milions d’euros), a la reforma de les piscines (1,54 milions d’euros), millora de voravies (369 mil euros), la millora de les façanes de l’edifici Fiter i Rossell (326 mil euros) o l’embelliment del carrer Santa Anna (373 euros), entre d’altres. Pel que fa als ingressos, aquest segon trimestre ha augmentat un 8,3% respecte al primer trimestre de l’any a causa, sobretot, de l’anticipació del cobrament de l’impost de propietat. Les despeses de funcionament, per contra, han disminuït a causa dels traspàs definitiu del servei del SAD al Govern. Tot plegat, ha generat que no s’hagi hagut de recórrer a nou endeutament ni a romanent de tresoreria ja que hi ha un superàvit provisional de 5,9 milions d’euros. També es dibuixa una estabilitat de l’endeutament, que a 30 de juny de 2018 se situa a 18,2 milions d’euros, un 37,3% per sota del límit legal establert i un 75% respecte al 200% de la mitjana dels ingressos dels darrers tres anys que marca la llei.

Els projectes més significatius previstos a nivell d’inversions encara pendents d’autoritzar són la construcció del futur aparcament vertical a l’Obac, les obres a les separatives d’aigua a l’avinguda Fiter i Rossell, la construcció del tanatori i sala de vetlles i les obres de remodelació de casa comuna.

TOTES LES NOTÍCIES