escaldesEls cònsols d’Escaldes amb els responsables de CAPESA i de Protecció Civil han informat aquest dilluns de les mesures d’urgència que es prendran per evitar futurs talls de subministrament d’aigua a la parròquia. Segons han explicat, l’excepcional tempesta del 21 de juliol va provocar “enormes cicatrius” en el terreny del Camp de Claror, desestabilitzant el terreny i facilitant l’entrada de sediments a la captació d’aigua. Per aquest motiu es va decidir tallar el subministrament durant la setmana i ara s’han establert diverses accions per evitar que es repeteixi. La primera és la construcció d’una presa al punt on s’acumulen els sediments per retenir llims i argiles i filtrar part del material que es pugui desprendre quan plou. Més avall es faran quatre o cinc filtres més amb bales de palla embolcallades de malla tèxtil per retenir els sediments més fins. A més, a la zona superior es sembraran llavors autòctones de plantes de muntanya per estabilitzar el terreny. Els treballs s’iniciaran aquest mateix dimarts al matí i en quatre o cinc dies podria estar acabat, segons ha indicat el director de Protecció Civil, Francesc Areny.     

Aquest mateix dimarts començaran els treballs per construir una presa amb troncs de 4 o 5 metres i 70 centímetres d’alt al con de dejecció per retenir els llims i argiles que han quedat al descobert arran de les darreres tempestes. Entre aquesta presa i el refugi de Claror s’hi instal·laran 4 o 5 filtres més fets amb bales de palla i embolicats amb malla geotèxtil d’un o dos metres d’amplada que hauria de retenir els sediments més fins.

El Comú d’Escaldes i el Govern es farien càrrec d’aquestes actuacions, encara que de moment no s’ha valorat el cost ni qui ho haurà d’assumir perquè ara la prioritat és assegurar el servei, segons ha dit la cònsol major, Trini Marin. Així, en 4 o 5 dies haurien d’estar enllestides aquestes tasques.

També tenen previst plantar la zona superior del Camp de Claror amb llavors d’arbres autòctons de muntanya que ajudaran a estabilitzar el terreny.

D’altra banda, el responsable de CAPESA, Eduard López, ha explicat que hi ha sediments que ja han quedat dipositats a la llera del riu i per evitar que passin a la captació d’aigua cal millorar el disseny dels decantadors i el procés de filtratge. A més, instal·laran una vàlvula a la comporta d’entrada per aturar automàticament el subministrament en cas que es detecti terbolesa. López ha admès que cal fer alguns estudis i assaigs previs però la intenció és començar els treballs de forma “imminent”.

Aquestes mesures se sumen a la construcció d’un nou dipòsit que ja està en marxa i que, en situacions similars a les d’aquests dies, permetria disposar de major marge per garantir el subministrament. Igualment, es manté la porta oberta a embrancar la xarxa escaldenca amb la d’altres parròquies, però tampoc es podria donar servei a tots els residents, segons ha indicat el cònsol menor, Marc Calvet. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada