Escaldes-Engordany tanca el 2012 amb un superàvit de 275.000 euros i reduint l’endeutament en 2,6 MEUR

El Comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest divendres la liquidació dels comptes de l’exercici pressupostari del 2012, amb un superàvit de 275.000 euros. La consellera de Finances, Núria Gómez, ha destacat els esforços que s’han fet per aconseguir un estalvi en la despesa corrent d’1,6 milions d’euros, malgrat que els ingressos han disminuït en 2 milions d’euros, situant-se en el nivell de fa deu anys. A més, Gómez ha posat de manifest que l’endeutament s’ha rebaixat en 2 milions d’euros, situant-se en 32 milions, una xifra que correspon al 140% del màxim d’endeutament. De la seva banda, el conseller de l’oposició Aleix Mañosas, ha celebrat el treball fet per contenir la despesa, però ha retret al Comú que no preveiés que els tipus d’interès baixarien i pressupostés a l’alça les despeses financeres. També ha criticat que s’hagin deixat de fer inversions a la part alta per un import de 280.000 euros durant dos anys.

La consellera de Finances del Comú d’Escaldes-Engordany, Núria Gómez, ha expressat la seva satisfacció pel fet d’haver pogut tancar el 2012 amb superàvit i amb una reducció important de l’endeutament. Pel que fa als ingressos, aquests s’han reduït en 2 milions d’euros, situant-se en 18,8 milions d’euros, principalment per la disminució de les transferències del Govern, però també per la reducció dels ingressos en concepte d’impostos d’obres i de transmissions patrimonials, així com la baixada de la recaptació per aparcaments.

En relació a les despeses, Gómez ha destacat que s’ha fet un esforç de contenció important, per aconseguir un estalvi d’1,6 milions d’euros en despesa corrent, 430.000 euros dels quals corresponen al capítol de personal. També s’han reduït les despeses financeres, així com les despeses d’inversió, ja que només s’han compromès 1,3 milions d’euros, el 70% del previst, i de moment només s’han liquidat 800.000 euros. En total s’han liquidat 18,6 milions d’euros de despesa.

L’oposició socialdemòcrata ha valorat positivament el superàvit aconseguit, però ha criticat que la partida de despesa financera no s’hagués pressupostat de manera més realista, tenint en compte que ja s’intuïa que els tipus d’interès baixarien. El conseller Aleix Mañosas també ha lamentat que s’hagin deixat de fer les inversions previstes a la part alta, que ascendeixen a 180.000 euros, i sumades a les que no es van fer el 2011 arriben fins als 280.000 euros. Mañosas també ha lamentat que malgrat el superàvit, en la sessió de Consell de Comú d’aquest divendres s’hagi hagut d’aprovar una reconducció en el pressupost del 2013 de gairebé 660.000 euros.

D’altra banda, el Comú d’Escaldes-Engordany ha acordat aquest divendres donar de baixa del cens a 700 persones, de manera que els habitants de la parròquia han passat de 14.154 a 13.454.