Escaldes -Engordany prepara el 40è aniversari de la parròquia

El departament de Cultura del Comú d’Escaldes-Engordany està treballant amb una programació especial per commemorar els 40 anys de creació de la parròquia. Aquest dijous a la tarda la cònsol major, Trini Marín, i el conseller de Cultura, Salomó Benchluch, han avançat alguns dels detalls d’aquesta programació. La presentació ha tingut lloc al nou parc infantil de l’avinguda del Fener, just davant del mural de la façana dels Tres Diners on hi figura una il·lustració amb els dibuixos més significatius de la parròquia, com l’esbart Santa Anna, Caldea, Sant Miquel d’Engolasters, la Puntaire, el 3×3 de bàsquet, entre d’altres, i el nom de la parròquia i els anys 1978-2018.

Els Encants de Sant Antoni van donar el tret de sortida als actes d’aniversari amb un exposició de fotografies antigues a la plaça Santa Anna. Precisament, les exposicions al carrer seran un dels eixos d’aquesta commemoració amb l’objectiu d’apropar als ciutadans indrets més desconeguts de la parròquia amb l’exposició “Escaldes-Engordany, insòlita” (durant el mes de maig) o el procés de creació de la parròquia. Així des de l’arxiu històric del Comú s’està preparant una exposició per mostrar els documents i imatges que són cabdals per entendre aquest procés únic de la història d’Andorra. L’exposició serà al passeig de l’Arnaldeta i s’inaugurarà el 14 de juny.

Un dels plats forts de l’art al carrer serà l’exposició de l’escultor Jordi Díez Fernández. En total seran una desena peces d’acer repartides en diversos espais de la parròquia, sobretot, als voltants de l’avinguda Carlemany. L’expressió figurativa, especialment la figura humana, és l’eix centra de l’obra de Díez. L’exposició es podrà veure de principis de juliol fins a finals de setembre.

Com no podia ser d’altra manera, la celebració del Dia de la parròquia serà especial amb organització d’una sèrie d’actes com el concert de l’ONCA el mateix dia 14 de juny, titulat “La més bella pubilla d’Andorra”, o la ja tradicional arrossada popular que tindrà lloc el 17 de juny al parc de la Mola.

Sense deixar de banda els protagonistes del procés de creació de la parròquia, el Comú presentarà properament un documental “Memòria viva. Cròniques de la parròquia” de 13 de capítols sobre la memòria oral i popular de la parròquia. Es tracta de fonts orals: històries de vida en primera persona.

També s’està treballant amb altres actes, com un espectacle al carrer titulat “Turistes i banyistes” que es presentarà durant el mes de juliol. Un espectacle a través dels diaris dels viatgers que van visitar Andorra durant el segle XIX i principis del XX amb una perspectiva diferent de la història de la parròquia lligant Engordany a la part alta d’Escaldes. Els actors seran gent del poble.

El Festival Internacional Colors de Música donarà el tret de sortida el proper 25 de març amb el concert d’Ara Malikian, amb totes les entrades venudres. El Festival es reprendrà el juliol a la plaça Coprínceps amb la Setmana del Jazz del 9 al 14 de juliol amb les actuacions de Ronald Baker Quartet, The Dry River Stompers, Marc Ferrer Trio, Amós Lora & Luís Guerra, Marina Tuset Quartet i Men in swing jazz band.

I durant tot l’agost la música tornarà a ser la protagonista de les tardes d’estiu a la Coprínceps amb els quinze concerts de Músiques del món. Enguany, a més, s’ha creat els Dimecres del públic amb els grups més sol·licitats pels assistents als concerts d’estiu d’aquests darrers anys. Així repetiran a l’escenari de la Coprínceps Sense Sal o Patxi Leiva.

També repeteixen les Nits del món amb una nit dedicada a Calella de Palafrugell i a les havaneres amb el grup impulsor de la Cantada com és Port Bo el 5 de juliol. El 19 de juliol tindrà lloc una nova nit del silenci.

I el mes d’agost les Nits del món seran un homenatge a les ciutats agermanades amb una nit dedicada a Lalín el 2 d’agost i el 16 d’agost una nit dedicada a l’Etang Salé.

El cicle de Nits del món tancarà el 30 d’agost amb una nit dels anys 80 i 90.

El Festival Internacional Colors de Música preveu un altre concert de “gran format” amb Sergio Dalma que torna al Prat del Roure amb un nou episodi de la seva exitosa col·lecció Vía Dalma. El concert serà el dijous 15 de novembre.

I com no podia ser d’altra manera, clourà el 34è aniversari del Festiva Internacional Colors de Música el concert de gospel a l’església de Sant Pere Màrtir.